Radnicima u turizmu i ugostiteljstvu još jedan minimalac od države

0
127

Isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu u Srbiji počinje danas, a za ovu namenu je iz republičkog budžeta izdvojeno oko dve milijarde dinara. Pomoć će dobiti 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima.

 

Poreska uprava je objavila spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države u vidu isplate još jedne minimalne zarade po zaposlenom. U pitanju su turističke agencije, rent-a-kar firme, ugostiteljski objekti i hoteli u kojima je zaposleno 72.500 lica.  Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da isplata minimalne zarade za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu, koja počinje danas, predstavlja dodatnu finansijsku podršku zaposlenima u ovom sektoru, koji su zbog pandemije koronavirusa najviše ugroženi. Matić je rekla da je za te namene iz republičkog budžeta izdvojeno približno dve milijarde dinara, i dodala da je donošenje Uredbe o zamenskim putovanjima na početku pandemije spasilo od sigurnog bankrota više od 95 odsto turističkih agencija, koje su tada imale ugovorene aranžmane u vrednosti od približno 85 miliona evra istakavši da je nakon toga usledio paket mera ukupne vrednosti od približno 5,1 milijardu evra, prevashodno namenjenih turističkim agencijama.

Ministarka je podsetila na to da je i 150 miliona dinara opredeljeno za subvenciju polise osiguranja. Prema njenim rečima, ukupna sektorska pomoć zajedno sa hotelijerima i svim merama za kraj ove godine iznosi približno devet milijardi dinara. Ona je ukazala na to da je i Fond za razvoj imao posebne kredite koji su usmereni ka preduzećima iz oblasti ugostiteljstva, a 76 njih je apliciralo za to. Matić je istakla da situacija nije jednostavna i da se ceo svet suočava sa posledicama pandemije koronavirusa, te da je turizam među granama koje su najviše pogođene. Ona je, na pitanje o broju ljudi koji su ostali bez posla, rekla da je, prema poslednjim podacima iz Centralnog registra, približno 1.000 radnika u turističkim agencijama u Srbiji ostalo bez posla.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here