Ivan Pajović o jednokratnoj pomoći penzionerima

0
447

Potez vlasti da podeli 5.000 dinara jednokratne pomoći svim penzionerima u situaciji u kojoj će na kraju godine deficit u budžetu biti veći od 5 milijardi, doktor ekonomije Ivan Pajović ocenjuje kao potpuno neracionalan, dodajući da to liči na gašenje požara naftom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je isplatu jednokratne pomoći svim penzionerima u visini od 5000 dinara do 19. decembra. On je naveo da je za isplatu jednokratne pomoći penzionerima obezbedjeno 75 miliona evra. Upitali smo ekonomistu doktora Ivana Pajovića da prokomentariše ekonomsku opravdanost ovakvih poteza.

I dok stručnjaci upozoravaju da bi isplata neselektive jednokratne pomoći penzionerima bila novi udar na već oslabljen državni budžet, iz Vlade Srbije su poručili da za taj potez ima dovoljno novca, a ekonomsku situaciju u Srbiji opcenili su kao dobru. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će se ostvariti prognoze Međunarodnog monetranog fonda da će Srbija u naredne tri godine imati najveći kumulativni rast bruto domaćeg proizvoda u Evropi, od 9,6 odsto. Ministar finansija Siniša Mali istakao je da predlog budžeta za 2021. godinu ima dve najvažnije komponente – nikad veća ulaganja u razvojne projekte i izrazito socijalni karakter usmeren na povećanje životnog standarda građana. Ovakve navode vlasti, stručnjaci ocenjuju kao nerealne, a doktor ekonomije Ivan Pajović istakao je da bi bilo mnogo bolje da je novac namenjen jednokratnoj pomoći uložen u oporavak privrede, jer će ovako biti potrošen u stranim trgovinskim lancima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here