Priprema plastenika za zimski period

0
442

Povrtarska proizvodnja zahteva rad tokom cele godine. Povrtari su do sada ili posejali kulture koje će ubirati tokom zime ili pripremili zemljište i same plastenike za prolećnu setvu. Plastenici tokom zime ne smeju biti prostor za skladištenje.

Plastenička proizvodnja jedna je od najzahtevnijih poljoprivrednih disciplina i treba joj pristupiti krajnje ozbiljno. Postoje proizvođači kojima je povrtarstvo osnovna delatnost, ali je plastenička proizvodnja zastupljena i na velikom broju gazdinstava kao propratna ili dopunska delatnost. Najveći deo tih proizvoda koristi se za potrebe samog domaćinstva. Samo neupućeni mogu pomisliti da se sada u plastenicima ne dešava ništa i da poslovi čekaju neko bolje i toplije vreme.

U ovom periodu, pre snegova i jakih vetrova, mora se prekontrolisati konstrukcija samog plastenika, ako je negde folija napukla ili slično, obavezno je zameniti. Najčešće strada folija na vratima plastenika, zbog jakih vetrova ali i čestog otvaranja i zatvaranja. Biljke u plasteniku tokom zime moraju biti “ušuškane” i stoga ne bi smela da se potkrade ni jedna pukotina na foliji. Konstrukciju plastenika takođe treba proveriti te istrošene delove lukova i folije zameniti novim, a sve ono što se koristilo tokom proizvodnog ciklusa kao što su veziva, potpore, držači izneti iz plastenika i dezinfikovati.  Higijena plastenika je jedan od bitnih preduslova proizvodnje zdravog i kvalitetnog rasada, a dezinfekcija je jedna od obaveznih mera nakon završenog proizvodnog ciklusa. U plastenicima se stvaraju uslovi za normalni rast i razvoj biljaka, visoke temperature i vlažnosti vazduha pogoduju nastanku raznih štetočina i prouzrokovača biljnih bolesti i zato dezinfekciji treba posvetiti posebnu pažnju. Potrebno je dezinfikovati i sav alat i pribor ali je ipak najvažnije pre početka novog proizvodnog procesa dezinfikovati i samo zemljište. Na ovaj način se štiti proizvodnja od mnogobrojnih štetočina i mikroorganizama koji se nagomilavaju u zemljitštu tokom više godina proizvodnje, ali i doprinosi smanjenju upotrebe pesticida u proizvodnom procesu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here