Vlada Srbije i Filip Moris potpisali sporazum o finansiranju inovacija – Star Tech projekat

0
248

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije “Filip Moris international” za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević potpisali su danas Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede – StarTech.

Sporazum o razumevanju i saradnji u sprovođenju projekta podrške digitalnoj, kao i na nauci zasnovanoj transformaciji privrede – StarTech potpisali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i generalni direktor kompanije Filip Moris International za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević, a potpisivanju su prisustvovali i predstavnici NALED-a, koji će sprovoditi ovaj projekat. Početnici u biznisu, kao i mala i srednja preduzeća koja žele da ubrzaju rast putem inovacija i modernih tehnologija, od sledeće godine će imati na raspolaganju novi, jedinstveni program podrške. Svoje perspektivne projekte moći će da finansiraju bespovratnim sredstvima, koje je obezbedila kompanija “Filip Moris international” donacijom vrednom pet miliona dolara.

Premijerka Brnabić je izjavila da je StarTech projekat u potpunosti u skladu sa prioritetima Vlade Srbije da putem digitalizacije i podsticanja privrednih aktivnosti, baziranih na nauci, kreativnosti, inovacijama i novim tehnologijama, obezbedi snažan privredni rast i otvaranje novih kvalitetnih radnih mesta. Ona je izrazila zahvalnost kompaniji “Filip Moris” jer je u ovoj godini, koja je bila veoma teška za privredu, odlučila da donira značajna sredstva za pomenuti projekat. Vlada je, kako je dodala, pružila podršku usvajanjem niza podsticaja, među kojima su poresko oslobođenje za osnivače firmi u inovacionim delatnostima i poreski kredit za ulaganje u takve biznise, ali i mogućnost nagrađivanja zaposlenih učešćem u kapitalu i podsticaj za zapošljavanje povratnika i stranaca. Premijerka je navela da Srbija, kroz aktivnosti Fonda za inovacionu delatnost, nastavlja da svake godine povećava finansiranje i podršku inovativnim kompanijama.

Generalni direktor kompanije Filip Moris International za Jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević je podsetio na to da je i sama kompanija, uz pomoć naučnih istraživanja i dostignuća, prošla transformaciju iz tradicionalne u modernu tehnološku kompaniju, kao i da zbog toga dobro poznaju značaj inovacija i žele da podrže kreiranje boljih uslova za život svih građana Srbije. On je najavio da će u naredne tri godine više od 3,5 miliona dolara biti dodeljeno kroz grantove u rasponu od 25.000 do 100.000 dolara, a korisnici neće imati obavezu sufinansiranja. Drugi deo podrške biće usmeren ka unapređenju regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija, kao i za promociju srpskog preduzetništva, inovacija i inovatora, rekao je Jakovljević. Prema njegovim rečima, ova kompanija je uvek prepoznavala inicijative koje su u fokusu države i trudila se da ih podrži.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je naša zemlja ove godine popravila plasman na Globalnom indeksu inovacija za četiri mesta i sada je 53. među 129 zemalja.

StarTech projekat prvi je program podrške inovativnim privrednicima koji finansira jedna privatna, društveno-odgovorna kompanija, a “Filip Moris” je baš Srbiju odabrao za njegovu realizaciju. Pored bespovratnih sredstava, odabranim firmama biće na raspolaganju i vaučeri za ekspertsku podršku razvoju biznisa i digitalnu transformaciju. Program StarTech usmeren je na male biznise jer podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je tek 47 odsto malih privrednih društava sprovelo makar jednu inovaciju naspram 69 odsto velikih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here