Teša Tešanović o stanju u medijima

0
161

Situacija u medijima jeste veoma loša jer ljudi gledajući kanale sa nacionalnom frekvencijom ne mogu da čuju nijednu informaciju koja ima veze sa objektivnim novinarstvom, izjavio je novinar Teša Tešanović.

 

Uticaj vlasti na rad medija u Srbiji je veliki. Zbog toga mnogi mediji pribegavaju cenzuri ili autocenzuri, kako se ne bi zamerili vladajućim strukturama. Ni posle dve godine od paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, krivci nisu kažnjeni što govori o odnosu države prema novinarima. Alternativne informacije češće se mogu čuti na internet portalima, mada ima i televizija koje su sačuvale svoju nezavisnost pri odabiru i objavljivanju informacija. Zamolili smo novinara Tešu Tešanovića da prokomentariše ovakvo stanje u medijima u Srbiji.

O stanju stvari u srpskim medijima novinar Teša Tešanović za KTV televiziju je rekao da ovakvo jednostrano izveštavanje u medijima sa nacionalnom frekfencijom čini štetu i po vlast u Srbiji, jer se onda u alternativnim informativnim izvorima ide u drugu krajnost. Takva situacija ne ide u korist ni vlasti, ni građanima, ni sistemu. On je stanje u mejnstrim medijima uporedio sa ekspres loncem koji će u jednom trenutku od tolikog pritiska, pući. Kritike upućene srpskoj medijskoj sceni dolazile su i od strane Evropske unije koja je više puta ukazivala na loše stanje u medijima u Srbiji. Njeni predstavnici govorili su o neophodnosti uvođenja pluralizma mišljenja u medije, ali i postojanja većeg broja medija kako bi građani imali mogućnost da jasnije procene i verifikuju informacije koje do njih dolaze.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here