Pokret Oslobođenje o problemima vezanim za Linglong

0
272

Predstavnici pokreta Oslobođenje predvođeni profesorom Duškom Kuzovićem obišli su lokaciju gradnje planirane kineske fabrike automobilskih i kamionskih guma „Linglong“ nadomak Zrenjanina. Oni su tom prilikom ukazali na brojne probleme u vezi sa ovom investicijom.

 

Predstavnici pokreta Oslobođenje obišli su lokaciju u blizini Zrenjanina, na kojoj se gradi kineska fabrika za proizvodnju automobilskih i kamionskih pneumatika. Tom prilikom profesor Duško Kuzović rekao je da je ovoj fabrici poklonjeno 97 hektara njive prve klase iako je po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu zabranjena promena namene takvog zemljišta. On je napomenuo da će ova investicija u industriju koja je nužno prljava imati negativan uticaj na životnu sredinu.

Za fabriku Linglong još uvek ne postoji integrisana studija o proceni uticaja na životnu sredinu, a građanima Zrenjanina je onemogućen ulaz na javnu raspravu o ovoj problematičnoj investiciji što govori o tome da se nosioci vlasti u Srbiji ne ponašaju kao izabrani predstavnici građana, već kao zaštitnici investitora, kojima je sve dozvoljeno. Govoreći o tome da je investicija u Linglong pogrešan odnos prema životnoj sredini i pogrešna ekonomska politika Kuzović je pozvao Vladu Srbije da se umesto bacanja novca u sumnjive investicije okrene podršci domaće srpske proizvodnje, preduzetništva i poljoprivrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here