Muzej apotekarstva u Zrenjaninu

0
450

Muzej apotekarstva kraj Mužljanskog mosta čuva oko 4.000 predmeta opšte apotekarske upotrebe, kao i lične predmete apotekara koji su radili u Banatu. Skupljani 40 godina, svaki od njih čuva priču o svom dolasku u ovaj nesvakidašnji muzej. A pored izloženih eksponata od apotekara Stevana Vukova dolazi i priča o istoriji apotekarstva na ovim prostorima.

 

U ulici Madač Imrea, kod Mužljanskog mosta, nalazi se jedan nesvakidašnji muzej – muzej apotekarstva. Eksponate u ovom muzeju tokom 40ak godina na najrazličitije načine sakupljao je magistar farmacije, apotekar Stevan Vukov. Kako je sam rekao, najaktivniji je bio tokom studija, a u njegovom muzeju pokraj apoteke koju vodi, nalaze se predmeti opšte apotekarske upotrebe, ambalažni predmeti, recepti, knjige fotografije, ali i lični predmeti apotekara. Deo, više od dva veka duge apotekarske tradicije u našem gradu, smešten je u ovom muzeju.

Apoteke su ranije privlačile ljude mirisima koji su iz njih dopirali, preparatima koji su u njima spravljani, raznolikim bočicama, enterijerom i velikim poštovanjem koje su ljudi imali prema apotekarima. Deo svega toga Stevan je preneo u svoj muzej.

Apotekarstvo se tokom dva veka mnogo promenilo. Jedna od promena je ta da ono više nije čisto muško zanimanje te se sada apotekarstvom bave uglavnom žene, a druga značajna promena na koju nam je Stevan ukazao odnosi se na to da je apotekama u velikoj meri oduzeto pravo da same prave lekove. Prema njegovim rečima, to je velika šteta jer su apotekari svakako osposobljeni da prave svoje proizvode, a sa druge strane time je ovo zanimanje svedeno na samu prodaju. I dok je ranije svaka apoteka bila prepoznatljiva po nekom preparatu ili mešavini čajeva, to sada više, nažalost, nije slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here