Slobodan Reljić – Za vreme patrijarha Irineja ojačana je veza države i crkve

0
124

Nedavno preminuli srpski patrijarh Irinej je, tokom desetogodišnjeg boravka na tronu Srpske pravoslavne crkve ojačao vezu države i crkve, a po mišljenu analitičara crkva je postala značajan faktor u društvu sa mnogo većim uticajem na društvena zbivanja.

 

Patrijarh srpski gospodin Irinej preminuo je od posledica korona virusa. Posle deset godina na prestolu pećke patrijaršije napustio nas je patrijarh koji je obeležio jednu istorijsku epohu koja je obilovala različitim izazovima za državu i crkvu. Zamolili smo novinara Slobodana Reljića da se osvrne na život i delo pokojnog patrijarha.

Patrijarh srpski Irinej, proveo je na čelu Srpske pravoslavne crkve deset godina i prema brojnim ocenama je ojačao vezu države i crkve, koja je postala prisutnija i imala veći uticaj u društvu.  Verski analitičar Draško Đenović je izjavio za N1 da je za vreme patrijarha Irineja stvorena jedna crkveno politička sprega, što su mu mnogi i zamerali, jer je država “kupovala” naklonost crkve za svoje odluke o Kosovu, izdvajajući velika novčana sredstva iz budžeta za SPC. Novinarka Jelka Jovanović je u izjavi za N1 rekla da bi smrt patrijarha Irineja mogla imati uticaj na pregovore Prištine i Beograda, zato što je predsednik Vučić imao velikog saveznika u patrijarhu Irineju u vođenju ovih pregovora. Uzimajući u obzir činjenicu da je funkciju patrijarha obavljao u vremenu izdeljenosti crkve u više država i pod velikim pritiskom političara i spoljnjeg faktora, Slobodan Reljić je rekao da je patrijarh Irinej “ulogu koja mu je zapala uradio sasvim dobro” i da njegove odluke i stav o Kosovu zaslužuju poštovanje. Po mišljenju analitičara, budući odnos države i crkve zavisiće od toga ko će, nakon Irineja, biti izabran za patrijarha, što bi prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve trebalo da se dogodi u roku od tri meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here