Subvencije za mlade poljoprivrednike

0
297

Lista mladih poljoprivrednika koji će ove godine dobiti subvencije je proširena tako da umesto 2.500 poljoprivrednika mlađih od 40 godina sada pravo na subvenciju ima 3.000 kandidata. Dodatnih 500 mladih poljoprivrednika novac mogu da očekuju na svojim računima za dva meseca dok svi ostali u narednim danima mogu očekivati uplatu na račun.

 

Umesto 2.500 mladih poljoprivrednika subvencije će dobiti njih 3.000. Dodatna sredstva su, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obezbeđena zahvaljujući Ministarstvu finasija i Vladi Srbije koji su uočili da je nephodno ulagati u “start up“ i mlade na selu”. Kako je po konkurusu bilo i najavljeno, mladi poljoprivrednici dobijaju do 1.500.000 dinara avansno, a potrebno je da opravdaju sredstva u roku od 90 dana od momenta uplate. Njihovo učeće je 25%. Ovim je Ministarstvo poljoprivrede želelo da ukaže na potrebu poboljšanja ekonomskog položaja žena na selu i mladih generalno. Prednost na konkursu su imali i mladi iz sredina sa lošijim ekonomskim položajem u našoj zemlji. Kako je ranije najavio ministar Branislav Nedimović sredstva za ovaj vid podsticaja predviđena su i za 2021. godinu ali će se prethodno razmotriti sve sugestije Udruženja Mladih poljoprivrednika Srbije kako bi raspodela novca bila što efikasnija i pravednija.

Kada je reč o izdvojenom novcu po proizvođaču, za predviđenih maksimalnih milion i po dinara može se kupiti oprema poput sejalica, tanjirača, drljača, freza i druga poljoprivredna mehanizacija, a može se ulagati i u sadni materijal za podizanje zasada voća ili kupiti stado ovaca, koza, kao i visokokvalitetna grla krava za mleko ili junad za tov. Zahtevi su bili raznoliki, ali se vidi očigledan trend ulaganja u stočarstvo, povrtarstvo i voćarstvo što su u resornom Ministarstvu pozdravili. Dodatnih 500 mladih poljoprivrednika novac mogu da očekuju na svojim računima za dva meseca dok svi ostali u narednim danima mogu očekivati uplatu na račun. Do sada je Ministarstvo poljoprivrede imalo konkurse dve godine za redom na kojima su dodeljena sredstva za oko 2.000 mladih poljoprivrednika dok je u trećoj godini odobreno duplo više nego prethodne dve godine ukupno. Naime na konkurs se javilo rekordnih 5.500 mladih poljoprivrednika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here