Božidar Delić – Vojska Srbije suočava se sa kadrovskim i logističkim problemima

0
289

Analizirajući stanje u Vojsci Srbije, general Božidar Delić naveo je kao problem sve veći odlazak profesionalnih vojnika, i rekao da, iako je važno imati dobru opremu, neophodno je imati i vojnike koji će umeti da je koriste i održavaju.

U sastavu Vojske Srbije nalazi se i trideset savremenih ruskih tenkova T72 koji su dopremljeni transportnim avionom „Iljušin 74“ vazdušnim koridorom preko Crnog mora. Posle ove isporuke borbena moć naše vojske značajno je unapređena, a ova isporuka je dogovorena ugovorom o vojnotehničkoj saradnji Srbije i Rusije. Zamolili smo generala Božidara Delića da prokomentariše šta ovi tenkovi znače za Vojsku Srbije.

Predstavljanju tenkova T72 koje je Ruska federacija donirala Srbiji, a čija vrednost iznosi oko 30 miliona evra, prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i 30 oklopnih vozila. Predsednik se zahvalio Rusiji na ovoj donaciji i istakao da je to značajan pomak za našu kopnenu vojsku i da će doprineti većoj borbenoj gotovosti Vojske Srbije, ali je najavio i da će država nastojati da u narednoj godini dodatno poveća plate za vojnike i podoficire kako bi ih motivisala da ostanu u vojsci. General u penziji Božidar Delić naglasio je da upravo treba rešavati probleme koje Vojska Srbije ima sa ljudstvom i istakao da mnogo profesionalaca napušta vojsku, a da nije lako obučiti nove ljude, pogotovo u situaciji u kojoj nema vojnog roka i priliva novih vojnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here