Prve vakcine protiv korona virusa primili Brnabić, Kisić Tepavčević i Kon

0
150

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić primila je danas prvu vakcinu protiv korona virusa kompanije „Fajzer“ na Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”. Nakon nje vakcinu su primili i ministarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je prva primila vakcinu protiv korona virusa. Ona je inače i prva evropska premijerka koja je primila vakcinu. Brnabić je istakla da je danas možda prvi dan od 6. marta da imamo razlog za osmeh jer se obeležava početak kraja pandemije u Srbiji, ali i u Evropi i svetu.

Nakon premijerke, vakcinu je primila i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Darija Kisić Tepavčević koja je objasnila da su potrebne dve doze vakcine i da se smatra da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze.

Vakcinu je primio i član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon koji je rekao da je vakcina potpuno sigurna i bezbedna i da iza njene upotrebe stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva.

U ovom trenutku u Srbiji imamo vakcinu konzorcijuma “Fajzer” i “Biontek”, a u najskorije vreme se očekuju i vakcine kineskog “Sinofarma”, kao i određene količine ruske vakcine “Sputnjik V”. Prema današnjim najavama krajem prvog kvartala ili početkom drugog imaćemo i vakcinu kompanije “Astra-Zeneka”, a nakon toga i “Moderninu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here