Ivan Pajović o povećanju cene PCR testa

0
142

Komentarišući odluku Kriznog štaba o povećanju cene PCR testa, ekonomista Ivan Pajović je rekao da je ovo poskupljenje posledica prezaduženosti Srbije i njenog ogromnog budžetskog deficita, koji će na kraju godine biti oko 5 milijardi evra.

 

Po novoj odluci Kriznog štaba cena PCR testa povećana je za 50%, sa šest na devet hiljada dinara. Oglasili su se i zvaničnici Kliničkog centra Srbije koji ovu odluku pravdaju dodatnim troškovima koji se ne mogu podmiriti cenom testa od 6000 dinara. Cena testa na javnim nabavkama iz marta ove godine bila je 35 evra, ali su dodatni troškovi opteretili budžet zdravstvenih ustanova koje vrše ovu uslugu. Zamolili smo ekonomistu Ivana Pajovića da prokomentariše ovu odluku Kriznog štaba.

 

Prema globalnom istraživanju Galupa, kada je reč o ekonomskoj situaciji, svega 23 odsto građana Srbije očekuje bolju 2021. godinu, više od trećine, 36 odsto, očekuje lošiju godinu, dok 39 odsto ne očekuje promene. Već postojeći finansijski problemi koje je Srbija imala, dodatno su uvećani krizom usled pandemije virusa Kovid19. Ekonomista Ivan Pajović smatra da je povećanje cene PCR testa direktno povezano sa pokušajima države da bar donekle popuni budžetski deficit, koji je, kako je Pajović naveo nezapamćen u istoriji Srbije. On je rekao da se oni koji trenutno upravljaju finansijama Srbije nalaze u živom blatu dugova i minusa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here