Udruženja stočara od države traže ulaganja u svinjarstvo

0
243

Svinje uvozimo iz Hrvatske, svinjsko meso iz Nemačke i Španije, dok smo mi izvezli “mizerne” brojke u Makedoniju i Kinu. Udruženja stočara traže konkretnu intervenciju države i ulaganje u mala i srednja gazdinstva.

Nešto više od 18.000 tona svinjskog mesa i skoro 3.500 tona svinja uvezeno je u Srbiju od januara do oktobra ove godine, dok je u istom periodu iz naše zemlje izvezeno svega 658 tona svinjetine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Kada su u pitanju žive svinje najviše ih je stiglo u kategoriji mase preko 50 kg (preko 2.000 tona) od čega je većina uvezena iz susedne Hrvatske. Svinjsko meso u najvećoj meri uvezli smo u vidu smrznutog i to oko 17.000 tona. Nešto manje od 10.000 tona tog mesa isporučeno nam je iz Španije, dok je skoro 6.000 tona dopremljeno iz Nemačke. Mi smo pretežno izvozili u komšiluk na jugu, u Severnu Makedoniju poslali smo 359 tona trupova, polutki, svinjskog, svežeg i rashlađenog mesa. Za Kinu je otišlo 217 tona butova i plećki, sa kostima, smrznutih. Ove podatke u Asocijaciji stočara Srema i Mačve komentarišu kao poražavajuće i smatraju da stočarsku proizvodnju u našoj zemlji uništava upravo toliki uvoz.

Kako su rekli, zbog teške situacije u kojoj se srpsko svinjarstvo nalazi, prošle nedelje su i uputili pismo Ministarstvu trgovine i turizma kao i Ministarstvu poljoprivrede u kojem traže sastanak sa predstavnicima istih i odgajivača svinja, trgovačkih lanaca, mesoprerađivača i klaničara kako bi zajedno došli do potencijalnog rešenja. Oni ukazuju na to da se godišnje u Srbiji po glavi stanovnika potroši 17 kg mesa, te zaključuju da smo mali potrošač ovih proizvoda i da imamo kapaciteta da sami to i proizvedemo. Farmeri ni cenom nisu zadovoljni. U ovom momentu svinje se prodaju za 120-130 dinara po kilogramu što ne može da nadoknadi ni sama ulaganja, a daleko je od ostvarivanja zarade. Država, kako su istakli u udruženjima stočara, mora da ima strategiju i da se opredeli na koji način će ulagati u svinjarstvo. Između ostalog, treba uvećati iznos uvoznih prelevmana na uvoz mesa, uvesti kvote za uvoz smrznutog mesa, uvesti kvote, prelevmane i carinu na uvoz prerađevina….

U Saboru proizvođača agroprivrede Srbije sličnog su stava. Smatraju da iz godine u godinu trošimo sve manje svinjskog mesa, a da je to posledica kupovne moći. Veliku prepreku u dolaženju do stranih tržišta predstavlja i činjenica da je do prošle godine u Srbiji bila sprovođena vakcinacija protiv klasične kuge svinja. I oni trenutnu cenu svinja smatraju nedovoljnom jer, kako su rekli, farmeri ne mogu da budu ni na nuli sa tom “zaradom”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here