Milan Antonijević o dešavanjima u Americi

0
127

Protesti Trampovih pristalica i njihov upad u Kapitol Hil uzdrmali su javnost u celom svetu i, prema pojedinim izjavama, ukazali na duboku podeljenost američkog društva. Ditektor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je povodom dešavanja u Vašingtonu da se nada da u Americi postoji spremnost zavađenih strana da razgovaraju i da se obrate i najzapostavljenijim stanovnicima Amerike.

 

Protesti pristalica još uvek aktuelnog predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa uzburkali su ne samo američku, već i svetsku javnost. Ispred Kapitol Hila okupilo se nekoliko hiljada građana koji su nasilno ušli u ovu državnu instituciju. Došlo je do sukoba sa obezbeđenjem i jedna žena je preminula od posledica ranjavanja vatrenim oružjem. Analitičari tvrde da je ovo samo početak duboke političke krize u kojoj se Amerika nalazi posle nedavno održanih predsedničkih izbora. Zamolili smo direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića da prokomentariše nedavne događaje u američkoj prestonici.

 

Hiljade pristalica predsednika Donalda Trampa okupilo se u danu kada se američki Kongres sastao da potvrdi pobedu demokrate Džoa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru. Zajednička sednica Kongresa, koja je tradicionalno ceremonijalni korak u konačnoj potvrdi izbornog procesa u SAD, bila je u prekidu nekoliko sati zbog upada Trampovih pristalica u Kapitol Hil. Trampovi saveznici u Predstavničkom domu i u Senatu planirali su da tokom sednice ulože prigovor na izborne rezultate u više saveznih država, a prvo su prigovorili na ishod u Arizoni. Taj prigovor je tokom večeri odbačen najpre u Senatu, a zatim i u Predstavničkom domu. Međutim, posle haosa i nasilja u sredu, više republikanskih senatora je promenilo mišljenje, navodeći da se neće protiviti kongresnoj potvrdi pobede novoizabranog predsednika Džoa Bajdena. Kongres SAD potvrdio je u četvrtak pobedu Džozefa Bajdena protiv Donalda Trampa na predsedničkim izborima 3. novembra. Od ukupno 538 elektora koji glasaju za predsednika SAD, Bajden je osvojio 306 glasova, dok su Trampu pripala 232. Komentarišući dešavanja u Americi direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izrazio je nadu da se scene koje su viđene početkom godine više neće ponoviti i da će zavađene strane pronaći zajednički jezik. U prilog tome ide i najava Donalda Trampa koji je rekao, pošto je Kongres potvrdio pobedu Džozefa Bajdena da će mirno predati vlast 20. januara, kada će biti inauguracija novog američkog predsednika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here