Koliko koštaju dva ljudska života?

0
91

OTKRIVAMO: Da li je tragedija u Orlovatu mogla da se izbegne?

Braća Svetislav i Branislav Radonić stradali su u vatrenoj stihiji koja je, u noći između 15. i 16. januara zahvatila njihovu trošnu kuću u Orlovatu. O tragediji koja je ugasila dva života svedoči dvorište puno nagorelih greda, razrušenih cigala, crepa i posuđa, urušeni krov i brat nastradalih  Milenko.

Po selima su aktivna dobrovoljna vatrogasna društva. Međutim, prilikom ovog događaja društvo iz Orlovata je zakazalo, a vatru su ugasili vatrogasci iz Zrenjanina. Sve se više čini da će dobrovoljno vatrogasno društvo u Orlovatu doživeti sudbinu dimničarske službe, stomatološke ambulante, matičarske službe, veterinarske stanice, pogrebne službe i drugih za život značajnih službi i institucija u ovom selu.

Milenko se, zbog stanja koje je naveo, zapitao da li je to politika kojom vlast želi mlade da zadrži na selu i pozvao predsednika Srbije i predsednicu Vlade da posete Orlovat kako bi se na licu mesta upoznali sa tim kako propadaju sela u zemlji koju vode.

Prema nezvaničnim podacima, uzrok požara u kući braće Radonić je začepljen dimnjak, a da je nesreća mogla da se izbegne posvedočio je i Milenko koji je dve nedelje pre ove tragedije kontaktirao preduzeće koje se bavi dimničarskim uslugama za koje je hteo pošteno da plati. Odgovor je bio da se preduzeće ne bavi dimnjacima u domaćinstvima jer je to neisplativo. Nedugo potom Milenkova braća Svetislav i Branislav izgubila su živote.

Milenko s pravom postavlja pitanje da li će neko snositi odgovornost za pogibiju njegove braće ili će se sve završiti kao nesrećan slučaj za koji će pojedinci odgovarati samo pred Bogom.

Ovaj događaj u Orlovatu otvorio je pitanje koliko vrede dva ljudska života i da li je važnije zaraditi novac na velikim poslovima ili obaviti jedan mali posao koji će sačuvati živote ljudi. Čini se da je u trci za novcem izgubljena empatija, saosećanje sa mukom i problemima drugih. Dva života su izgubljena i ne mogu se vratiti, ali možda bi uvođenje odgovornosti za nerad ili nesavestan rad moglo da poboljša funkcionisanje službi čije radne aktivnosti utiču na živote ljudi. Drugo pitanje koje se u Orlovatu pokrenulo ovim događajem jeste bezbednost i zaštita stanovnika sela u kom ne funkcioniše nijedna služba neophodna za normalan život ljudi. Zbog toga, očigledno, u sela, poput Orlovata, mladi se neće vraćati niti će u njima ostajati ma koliko se u javnosti od strane predstavnika vlasti propagirao život na selu i strategija razvoja sela.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here