Vasilije Petrović – Za otkaz koji sam dobio odgovorna je Dragica Radosav

0
1548

Objašnjavajuči zašto mu je uručen otkaz na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, Vasilije Petrović, sada već bivši profesor ovog fakulteta, rekao je da je to paradoks koji se može desiti ljudima koji dobro rade svoj posao i žele da zadrže svoje mišljenje.

Naučnu javnost u Srbiji zatekla je vest da je redovni profesor Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu Vasilije Petrović dobio otkaz. Ovo je presedan s obzirom na činjenicu da do sada nijedan redovni univerzitetski profesor nije dobio otkaz i da je praksa da je takvo zvanje zagarantovano do odlaska u penziju. Upitali smo profesora Vasilija Petrovića zbog čega je dobio otkaz i ko je za to odgovoran.

Profesor Vasilije Petrović, osnivač Katedre za odevne nauke i dizajn na Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, otpušten je sa radnog mesta redovnog profesora za užu naučnu oblast Tekstilne odevne nauke nakon 26 godina rada na fakultetu. Profesor Petrović je u svojoj karijeri objavio 103 međunarodna rada, 126 radova u domaćim časopisima i na skupovima, napisao je 3 fakultetska udžbenika, bio je recenzent u 3 međunarodna časopisa i mentor na oko 300 diplomskih i master radova. Ipak, zbog sukoba sa dekanicom Dragicom Radosav, dobio je otkaz, a razlog sukoba je bio taj što je profesor Petrović odbio da je uključi u IPA projekat čiji je rukovodilac bio i nije pristao da učestvuje u nameštanju rang liste za upis na master studije, te da tako omogući da student koji je na listi imao 40 bodova bude ispred studenta koji je imao 63 boda. Govoreći za KTV televiziju, profesor Petrović je rekao da ovakav razvoj situacije nije neočekivan svima koji poznaju dekanicu Dragicu Radosav, kao i da to govori o činjenici da njoj nije u interesu da ima dobre profesore na faklutetu koji bi proizveli kvalitetne kadrove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here