Govoreći o najavljenom protestu u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ rekao je da podržava i poštuje kolegu Panića i njegove stavove, kao i da će morati da se utvrdi odgovornost države za to što nije uspela da sačuva živote ljudi.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije zakazao je protest ispred zgrade Vlade Srbije za 15. februar. Sindikat traži od Svetske zdravstvene organizacije da im pomogne u istraživanju i analiziranju podatka o stopi smrtnosti medju lekarima i zdravstvenim radnicima tokom epidemije COVID19. Takođe, Sindikat poziva na odgovornost nadležne institucije koje su dozvolile da Srbija ima najveći broj preminulih zdravstvenih radnika u Evropi tokom epidemije COVID19. Upitali smo predsednika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željka Veselinovića da li podržava ovaj protest i šta zaposleni u zdravstvu mogu očekivati od ovog protesta.

Iako zvanični podaci ne postoje, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije broji preko 70 lekara koji su preminuli od kovida. Kako tvrde iz ovog Sindikata, živote lekara koji rade sa Kovid pozitivnim pacijentima prati nedostatak zaštitne opreme, nepoverljivi građani, preopterećenost poslom, loša organizacija rada i dugi redovi onih koji još čekaju na njihovu pomoć. Upravo zbog toga, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta, anasteziolog Rade Panić tvrdi da je sistem „pukao“ i da je epidemija samo ogolila ranije probleme zdravstvenog sistema. On je dodao da će se prave razmere „pucanja“ videti tek kad statistika pokaže ko je od pacijenata preminuo od drugih bolesti, jer zbog epidemije nije mogao da stigne na red za lečenje. Zbog svega navedenog ovaj Sindikat je najavio protest, a Željko Veselinović, predsednik udruženih sindikata Srbije „Sloga“ rekao je da će protest podržati i da je od velike važnosti da se istina čuje i obelodani.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here