Komentarišući postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, profesor Zoran Buljugić izjavio je da je za takav poduhvat vlast izabrala trenutak kada je Srbija potpisala sporazume koji mogu biti problematični za Kosovo i Metohiju, te se time skreće pažnja sa krupnijih dešavanja.

Postavljanje spomenika Stefana Nemanje izazvalo je različite reakcije u javnosti. Dok jedni pozdravljaju ovaj potez vlasti navodeći da je osnivač svetorodne i državotvorne dinastije Nemanjić zaslužio grandiozni spomenik, drugima smeta lokacija spomenika kao i veličina i mesto gde je spomenik izrađen. Upitali smo profesora Zorana Buljugića kakvo je njegovo mišljenje po ovom pitanju.

Javnost je već duže vreme podeljena oko mišljenja o velelepnom spomeniku Stefanu Nemanji koji je delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova. Dok jedni smatraju da je mesto na kome se spomenik postavlja neprikladno, drugi, poput Društva konzervatora Srbije, ukazuju na predimenzioniranost i estetsku promašenost ovog dela. Profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili su informacije o troškovima izrade i postavljanja ovog spomenika od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, ali se Sekretarijat nije oglasio. Tek po upućenoj žalbi povereniku za informacije od javnog značaja, Sekretarijat  je poručio da nije u mogućnosti da dostavi tražene informacije jer se one čuvaju pod oznakom „tajnosti“ do 2023. godine. Na pitanje šta misli o postavljanju ovog spomenika, Zoran Buljugić je izjavio da smatra da je to potez vlasti kojim se u senku bacaju druga značanija dešavanja u Srbiji.