Ivan Pajović – Amerika je u veoma teškom ekonomskom i finansijskom položaju

0
98

Analizirajući situaciju u američkoj ekonomiji, Ivan Pajović, ekonomista, rekao je da je kriza u Americi postojala i pre pandemije i da Amerika ima ogroman deficit posmatrajući čak samo trgovinske odnose sa Kinom, a da je pandemija virusa Kovid19 dodatno dolila „ulje na požar“.

Američka privreda počinje da posustaje jer je epidemija COVID19 zadala težak udarac najvećoj ekonomskoj sili sveta. Međutim, ekonomski stručnjaci tvrde da su slabosti američke privrede bile očigledne i pre epidemije i da je ona samo te nedostatke razotkrila i dodatno ih uvećala. Da li su ove procene tačne upitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Zbog restriktivnih mera u cilju suzbijanja korona virusa, obustavljene su mnoge privredne aktivnosti u celom svetu. Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, to je rezultiralo minusom američke ekonomije u drugom kvartalu 2020. od 32,9 odsto na godišnjem nivou. Kako je preneo CNN, nezaposlenost je u Americi u mesecu aprilu 2020. porasla na rekordnih 14,7 odsto, odnosno, 20 miliona Amerikanaca u tom mesecu je ostalo bez posla. Nakon toga, usledila je do tada neviđena finansijska intervencija američkih vlasti, pa je u trećem kvartalu zabeležen rast od 33,1 procenat, a nezaposlenost je u novembru pala na 6,7 odsto. Ekonomista Ivan Pajović, rekao je da se kao jedna od finansijskih mera u Americi primenjuje takozvano kvantitativno olakšanje, što podrazumeva dodatno štampanje dolara, kako bi američka privreda zadržala likvidnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here