Aleksandar Pavić o budućnosti NATO saveza

0
253

Govoreći o transatlantskom partnerstvu između Amerike i Evrope i budućnosti NATO pakta, politikolog Aleksandar Pavić je rekao da će se zemlje Evropske unije potruditi da zacele rane koje su ostale iza Trampovog mandata, ali da su svesne da su neke niti u tom odnosu zauvek prekinute.

Transatlantsko partnerstvo je u dubokoj krizi, a odnos sada već bivšeg predsednika Donalda Trampa prema NATO savezu samo je izneo na površinu mnogo dublje probleme koji još od ranije postoje između zapadnih sila. Nesuglasice oko politike prema Bliskom Istoku, kao i nepostojanje zajedničke strategije u odnosu prema Rusiji samo su neke od tema na kojima se lideri velikih sila razmimoilaze. Upitali smo politikologa Aleksandra Pavića da li je budućnost NATO saveza pod znakom pitanja.

Po pitanju uspostavljanja boljih odnosa u transatlantskom partnerstvu, Evropska unija se kreće između nade da će se odnos sa Vašingtonom i ukupne transatlantske veze popraviti, i straha da Džozef Bajden, zbog unutrašnje podeljenosti Sjedinjenih Američkih Država, neće biti u stanju da nešto bitno pokrene u spoljnoj politici. Džudi Demsi iz evropskog ogranka Fondacije Karnegi izjavila je da će na prvom mestu, među promenama koje će Bajdenov tim doneti u odnosu na Evropu, biti kraj nepoštovanja koje je Tramp imao za Evropu. Ona je rekla i da smatra da će od Evropljana biti zahtevano više u oblasti odbrane i bezbednosne politike i da bi mogla da se pojavi šansa za nove pregovore o kontroli atomskog naoružanja. Politikolog Aleksandar Pavić, naglasio je da je NATO od velike važnosti za pojedine evropske zemlje, posebno za Nemačku i da će upravo zbog toga pokušati da odnose vrate na onakav nivo kakav je bio pre Trampove vladavine, ali da to neće biti lako ostvarivo jer su se od tada okolnosti prilično promenile.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here