Vladica Cvetković – Patriotizam se ogleda u borbi za slobodno mišljenje i socijalnu pravdu

0
144

Govoreći o ljudima koji su predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića, ali i profesora dr Vladicu Cvetkovića, predsednika Odbora za visoko obrazovanje okarakterisali kao izdajnike, profesor Cvetković je rekao da bi i on njih mogao okarakterisati kao samoproklamovane patriote, ali da bi više voleo da se na miran način raspravlja o pojmu patriotizma.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić našao se na meti napada brojnih patriotskih udruženja zbog izjave da Kosovo i Metohija više nisu sastavni deo Srbije. Ispred sedišta SANU okupili su se nezadovoljni građani koji su tražili smenu predsednika SANU i zatražili da se ostali članovi ove nacionalne institucije od najvišeg značaja ograde od izjave svog predsednika. Predsednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti profesor doktor Vladica Cvetković smatra da u Srbiji postoje ljudi koji su uzeli tapiju na patriotizam, a da ni sebi ni drugima nisu razjasnili šta ta imenica uopšte znači.  Zloupotrebom tog pojma oni dele Srbiju dajući sebi za pravo da druge nazivaju autošovinistima, pa čak i izdajnicima. Upitali smo profesora doktora Vladicu Cvetkovića šta za njega predstavlja patriotizam.

Na protestu ispred Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu sredinom januara okupilo se stotinak građana zbog izjave predsednika Akademije Vladimira Kostića o Kosovu. Okupljeni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom „Nema predaje”. U javnosti je Kostićeva izjava naišla na brojne kritike, a rečeno je i da nije patriota. Slične izjave upućene su i profesoru doktoru Vladici Cvetkoviću, predsedniku Odbora za visoko obrazovanje u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Takve navode profesor Cvetković prokomentarisao je rečima da ne razume tačno na osnovu čega se prosuđuje ko je koliki patriota, s obzirom na to da se mi ne nalazimo u ratu, pa je jedino merilo ko je izdao ili napustio drugove u borbi. U mirnodopskim uslovima, istakao je profesor Cvetković, patriotizam podrazumeva mnogo suptilnije manifestacije, a ogleda se, između ostalog i u borbi za slobodno mišljenje, socijalnu pravdu i u nenasilnom ponašanju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here