Ana Gifing – Treba izbegavati sve namirnice koje su veštački napravljene

0
241

Govoreći o mogućim štetnim dejstvima aditiva koji se koriste kako bi hrana, a naročito suhomesnati proizvodi dobili kompaktnost, doktorka Ana Gifing koja se bavi preventivnom medicinom, rekla je da su suhomesnati proizvodi u komadu, zdraviji od onih koji se moraju slepljivati aditivima.

Suhomesnati proizvodi su jedna od najčešćih namirnica koju koristimo naročito u jesenjim i zimskim mesecima. Međutim, dugotrajne namirnice u sebi često sadrže brojne aditive od kojih su najzastupljeniji takozvani lepkovi za hranu. Upitali smo doktorku Anu Gifing koliko su ovi aditivi štetni i da li ih treba izbegavati.

Godinama unazad polemiše se o štetnosti suhomesnatih proizvoda po ljudsko zdravlje. Doktorka Marija Takić iz Centra izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma rekla je da je generalno prihvaćeno da je belo meso zdravije nego crveno, ali da u proizvodima od belog mesa ima dosta aditiva i konerzvanаsa, zatim pojačivača ukusa, pa je pitanje da li su oni zaista zdraviji. Ona je naglasila da su najprirodniji oni proizvodi koji sadrže najveće količine prirodnog mesa, kao što su pršuta ili slanina. Sa takvim stavom saglasna je i doktorka Ana Gifing koja se bavi preventivnom medicinom, a koja je naglasila da pri izboru suhomesnatih proizvoda, ali i hrane uopšte, treba birati one proizvode koji su i prerađeni u jednom komadu, dok je u proizvodima koji su mleveni dodato mnogo više štetnih materija u procesu izrade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here