Srđan Milivojević – Smrt Đorđa Balaševića je nenadoknadiv gubitak

0
139

Govoreći o smrti legendarnog Đorđa Balaševića, Srđan Milivojević, član Glavnog odbora Demokratske stranke je rekao da je odlazak panonskog mornara ostavio prazno sidrište u srcima mnogih ljudi širom prostora bivše Jugoslavije.

Vest o smrti popularnog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića potresla je čitav region. Građani širom bivše Jugoslavije su spontano odali poštu velikom pesniku. Pored ljubavnih pesama Balašević je stvarao i pesme koje su nosile duboku i surovu političku poruku. Pevao je o nepravdi, o strahotama rata, o slobodi. Upitali smo Srđana Milivojevića člana Glavnog odbora Demokratske stranke šta su za njegovu generaciju značile pesme Đorđa Balaševića.

Povodom smrti Đorđa Balaševića, 21. februar proglašen je za danom žalosti na teritoriji grada Novog Sada. Balašević je preminuo u 67. godini u petak, 19. februara u Kliničkom centru Vojvodine. Građani Novog Sada oprostili su se od ovog kantautora ceremonijom koju su nazvali “Noć kada je Đole preplivao Dunav”, i to na više lokacija, sa Keja žrtava racije, sa reke i sa Petrovaradinske tvrđave, njegovim pesmama, lampionima koji su pušteni u nebo i čamcima koji su plovili Dunavom, noseći baklje. Nije samo Novi Sad odao počast ovom velikanu uz čije pesme su rasle brojne generacije, već su se spontana okupljanja dešavala u gradovima širom bivše Jugoslavije. Srđan Milivojević, član Glavnog odbora Demokratske stranke rekao je da su Balaševićeve pesme bile tajna šifra za mnoga ženska srca, ali da su nosile i veoma važne poruke. On je dodao da je Đorđe bio pesnik ljubavi i slobode i da bi nam možda i istorija bila drugačija da su loši đaci slušali njegove pesme.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here