Junad po ceni od 2,20 din/kg

0
316

Nameru i odluku da odustanu od tova junadi u ovoj godini, pored poskupljenja stočne hrane, a izgleda i teladi, pojedina gazdinstva sada preispituju. Kao razlog za razmišljanje oni vide u najavi Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, o izvozu junećeg mesa u Iran i Kinu.

Iranska poljoprivredno trgovačka delegacija boravi u našoj zemlji, sa namerom da od nas kupuju juneće meso pripremljeno po HALAL modelu klanja. Prema našem saznanju, pri kraju su dogovori oko cene sa izvoznikom. Do potpisivanja ugovora partneri će pokušati da usaglase različite pristupe kod utvrđivanja cena. Naš izvoznik nudi kvalitetniju, ali skuplju junetinu od argentinske, koja ima slabiji kvalitet i niže cene. Prema dnevnim prodajnim cenama junećeg mesa u Iranu od 12,99 evra za kg, naši potencijalni kupci imaju dovoljno prostora za njima prihvatljivu ponudu. Ovih dana najavljen je i dolazak novih kupaca iz Turske, u koju smo izvozili junetinu po ceni od oko šest evra po kg. Cena žive junadi je u polednjih desetak dana porasla i kreće se od 2,05-2,20 evra za kg. Crno beli bikovi se prodaju po 1,85-1,95 evra za kg, što je za oko 30 odsto veća cena nego pre mesec dana. Pojedini klaničari kupili su unapred više stotina holštajn rase, jer računaju na izvoz.

Udruženja farmera poručuju svojim članovima da ovog puta ne žure sa prodajom u narednih desetak dana, jer će se za to vreme znati kupac i cene. Ako se otvori izvoz u Iran, što je realno, naši stočari će imati dobru priliku da tove za poznatog kupca. Taj izvoz će podstaći i da nastavimo sa povećanjem broja tovnih rasa u Srbiji i sa ukrštanjem, gde naš simentalac ima značajnu ulogu. Obnavljanje novog ciklusa tova u mnogome zavisi i od isplate stečenih podsticaja, koji kasne iz Uprave za agrarna plaćanja, kao i bespovratni novac za nabavku priplodnih goveda. Razmišljanja farmera o obnovi tova junadi bila su i povod da za samo dve nedelje preprodavci teladi povećaju cene za 20 odsto. Na ovo povećanje farmeri negoduju i kad god se to dogodi ponavljaju istu priču: „zašto se konačno ne zaustavi šverc i ne utvrdi postupak prodaje preko zadruga, jer od ovog posla mala grupa pojedinaca zarađuje godišnje stotine hiljade evra”. Mali farmeri su na nedavnoj pijaci u Stigu primetili da ovi preprodavci dobro sarađuju sa velikim kupcima odnosno klaničarima i da, zapravo, ponuđenu telad po visokoj ceni oni kupuju, tove, kolju i izvoze. Na početku ove godine naša gazdinstva u svojim stajama imaju 62.330 teladi, starosti do šest meseci, oba pola. Broj goveda za priplod u našoj zemlji svake godine se smanjuje i ako uspemo da zadržimo stado od 560.000 grla, to će omogućiti da u tovu imamo najmanje 280.000 junadi. Ovaj broj može biti i veći, jer se na tržištima prihvata i meso od junica, pogotovo u Italiji. Prema nepotpunim podacima, u 2020. godini zaklano je 120.430 junadi, a od tog broja na domaćem tržištu ostalo je skoro 90.000. Ako se nastavi priraštaj, u ovoj godini, prema veličini matičnog stada, mi ćemo za nove kupce imati najmanje 160.000 junadi.

Ovih dana najavljen je i izvoz goveđeg mesa za Tursku, što može da ubrza smanjenje broja priplodnih grla. To je bio i povod da Udruženje „Agroprofit” otvori berzu za prodaju krava. Cilj je da plotkinje koje su sposobne za reprodukciju ostanu u zemlji kod domaćeg, novog, vlasnika, a ne da završe u klanici i izvozu. Farmeri koji nude krave iz priploda mogu ponudu, bez nadoknade, prijaviti na e-mail adresu: agroprofit.udruzenje@gmail.com, sa adresom i telefonom za kontakt. Po ovom modelu evidentiranja prodaje kupac se javlja prodavcu bez posrednika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here