Lav Geršman – Pokušao sam da pogledam film „Dara iz Jasenovca“, ali sam odustao posle 10 minuta

0
738

Lav Geršman, beli mag, komentarišući film „Dara iz Jasenovca“ rekao je da je su za njega lično događaji predstavljeni u ovom filmu izuzetno tragični, s obzirom na to da je Jevrejin i da su takva stradanja kakva su preživeli Jevreji, Srbi i Romi, posledica bolesnih ljudskih umova.

Film Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ uzburkao je domaću i svetsku javnost. Beli mag, Lav Geršman svestrana je ličnost koja se bavi brojnim pitanjima u društvu na specifičan način. Kako je naveo, završio je tri fakulteta, a jedan od njih je Fakultet za filmsku režiju. Upitali smo Lava Geršmana šta misli o najnovijem filmu Predraga Gage Antonijevića.

Istorijska ratna drama o jednom od najstravičnijih koncentracionih logora u istoriji, snimljena je 76 godina posle njegovog zatvaranja, na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša i uz podršku Filmskog centra Srbije. Film „Dara iz Jasenovca“ govori o dvanaestogodišnjoj Dari koja sa majkom i dva brata, posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari, završava u logorima. Užas koji je preživela u logoru, učinio je da odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata su ubili, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata. Ovaj film privukao je ogromnu pažnju televizijskih gledalaca u Srbiji, a malo ko je upeo da ostane imun na potresne scene u njemu. Beli mag Lav Geršman, rekao je da je posle deset minuta gledanja filma počeo da se oseća loše, jer nije mogao da podnese da se suoči sa prikazanim stradanjima, čak ni na filmskom platnu. Kako je rekao, on je Jevrejin i sve patnje nevinih ljudi tokom Drugog svetskog rada veoma su mu poznate i bliske. Geršman je naglasio da i danas postoji velika nepravda u tome što se od žrtve pravi krivac, pa se Srbima i Jevrejima spočitava kako su sami krivi što su ih ubijali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here