Početak kampanje o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa i upotrebe dečijih bezbednosnih sedišta

0
67

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je danas na građane da poštuju saobraćajne propise i vezuju pojas istakavši da je svaka smrt strašna, a posebno ona koja je mogla da bude sprečena ili izbegnuta.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin je na početku zajedničke kampanje MUP i Agencije za bezbednost saobraćaja, usmerene na podizanje svesti o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa i upotrebe dečijih bezbednosnih sedišta, naglasio da je bezbednost u saobraćaju odgovornost i briga svakog od nas.  Ministar je upozorio da će policija striktno poštovati propise, pojačano voditi računa o bezbednosti na putevima i bahatim vozačima i u skladu sa zakonom, oduzimati vozila kada god i koliko god dugo može.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da je od izuma automobila sigurnosni pojas sredstvo koje je spasilo najviše života i da 75 odsto stradalih u saobraćajnim nezgodama prilikom ispadanja iz vozila nisu bili vezani. Ukazavši na sve situacije u kojima sigurnosni pojas može spasiti život, Pešić je rekao da je on osnovni sistem zaštite, a da su sva ostala sredstva dodatni sistemi i da, ukoliko se pojas ne koristi, svi ostali sistemi ili nemaju efekta ili će imati negativne posledice. On je podsetio da Agencija za bezbednost saobraćaja od 2013. godine sprovodi istraživanja o upotrebi pojasa i dodao da je te 2013, 68 odsto vozača koristilo sigurnosni pojas na prednjem sedištu, a da je danas taj broj povećan na 84 odsto. Kada je u pitanju korišćenje pojasa na zadnjem sedištu, kako je rekao, 2013. godine procenat lјudi koji su koristili pojas bio je tri odsto, dok je danas povećan na 20 odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here