Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je danas na građane da poštuju saobraćajne propise i vezuju pojas istakavši da je svaka smrt strašna, a posebno ona koja je mogla da bude sprečena ili izbegnuta.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin je na početku zajedničke kampanje MUP i Agencije za bezbednost saobraćaja, usmerene na podizanje svesti o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa i upotrebe dečijih bezbednosnih sedišta, naglasio da je bezbednost u saobraćaju odgovornost i briga svakog od nas.  Ministar je upozorio da će policija striktno poštovati propise, pojačano voditi računa o bezbednosti na putevima i bahatim vozačima i u skladu sa zakonom, oduzimati vozila kada god i koliko god dugo može.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić istakao je da je od izuma automobila sigurnosni pojas sredstvo koje je spasilo najviše života i da 75 odsto stradalih u saobraćajnim nezgodama prilikom ispadanja iz vozila nisu bili vezani. Ukazavši na sve situacije u kojima sigurnosni pojas može spasiti život, Pešić je rekao da je on osnovni sistem zaštite, a da su sva ostala sredstva dodatni sistemi i da, ukoliko se pojas ne koristi, svi ostali sistemi ili nemaju efekta ili će imati negativne posledice. On je podsetio da Agencija za bezbednost saobraćaja od 2013. godine sprovodi istraživanja o upotrebi pojasa i dodao da je te 2013, 68 odsto vozača koristilo sigurnosni pojas na prednjem sedištu, a da je danas taj broj povećan na 84 odsto. Kada je u pitanju korišćenje pojasa na zadnjem sedištu, kako je rekao, 2013. godine procenat lјudi koji su koristili pojas bio je tri odsto, dok je danas povećan na 20 odsto.