Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorkom Estonije Kristi Karelson o bilateralnoj saradnji i daljem razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, naročito u oblasti IT tehnologija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorkom Estonije Kristi Karelson. Tokom sastanka bilo je reči i o borbi protiv zarazne bolesti COVID-19 i napredovanju u vakcinaciji stanovništva. Brnabić je istakla da, imajući u vidu da je Estonija jedan od svetskih lidera u IT sektoru, postoji prostor za unapređenje saradnje u toj oblasti, dodavši da Srbija napreduje u razvoju e-Uprave. Ona je navela da je država spremna da dodatno podrži naše stručnjake da posete estonske kompanije i unaprede razmenu i razvoj te oblasti. Premijerka je naglasila da Srbija ne posustaje u borbi sa koronavirusom i da će, ukoliko se nastavi ovaj tempo vakcinacije stanovništva, uskoro biti revakcinisano milion građana. Istovremeno, kako je dodala, Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji da pomogne i državama u regionu u nabavci vakcina. Brnabić je izrazila zahvalnost na pozivu da poseti Estoniju i istovremeno uputila poziv predsednici Vlade te zemlje da dođe u Beograd, istakavši da dve prijateljske zemlje imaju još mnogo prostora za unapređenje bilateralne saradnje.

Ambasadorka Karelson je ukazala na to da je ove godine dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Estonije i da se bilateralni odnosi razvijaju u dobrom smeru. Ona je, govoreći o ekonomiji, ocenila da se sve zemlje nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, a da je srpska ekonomija i u ovako teškom vremenu stabilna. Prema njenim rečima, bilo bi dobro da se uspostavi bliža saradnja estonskih kompanija sa Privrednom komorom Srbije.