Sastanak Ane Brnabić i ambasadorke Estonije

0
92

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorkom Estonije Kristi Karelson o bilateralnoj saradnji i daljem razvoju ekonomskih odnosa dveju zemalja, naročito u oblasti IT tehnologija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorkom Estonije Kristi Karelson. Tokom sastanka bilo je reči i o borbi protiv zarazne bolesti COVID-19 i napredovanju u vakcinaciji stanovništva. Brnabić je istakla da, imajući u vidu da je Estonija jedan od svetskih lidera u IT sektoru, postoji prostor za unapređenje saradnje u toj oblasti, dodavši da Srbija napreduje u razvoju e-Uprave. Ona je navela da je država spremna da dodatno podrži naše stručnjake da posete estonske kompanije i unaprede razmenu i razvoj te oblasti. Premijerka je naglasila da Srbija ne posustaje u borbi sa koronavirusom i da će, ukoliko se nastavi ovaj tempo vakcinacije stanovništva, uskoro biti revakcinisano milion građana. Istovremeno, kako je dodala, Srbija, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji da pomogne i državama u regionu u nabavci vakcina. Brnabić je izrazila zahvalnost na pozivu da poseti Estoniju i istovremeno uputila poziv predsednici Vlade te zemlje da dođe u Beograd, istakavši da dve prijateljske zemlje imaju još mnogo prostora za unapređenje bilateralne saradnje.

Ambasadorka Karelson je ukazala na to da je ove godine dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Estonije i da se bilateralni odnosi razvijaju u dobrom smeru. Ona je, govoreći o ekonomiji, ocenila da se sve zemlje nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, a da je srpska ekonomija i u ovako teškom vremenu stabilna. Prema njenim rečima, bilo bi dobro da se uspostavi bliža saradnja estonskih kompanija sa Privrednom komorom Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here