Slobodan Milosavljević – Postoje ozbiljni problemi u ekonomiji Srbije

0
185

Analizirajući probleme u srpskoj privredi, Slobodan Milosavljević, doktor ekonomskih nauka, rekao je da smatra da država mora ozbiljnim investicijama da pomogne privredi, kao i da bi trebalo razmišljati o prelasku sa tradicionalnih grana ekonomije na IT sektor.

Slobodan Milosavljević je doktor ekonomskih nauka, bio je ministar u vladama Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića, dok je u periodu od 2004.do 2007.godine bio predsednik Privredne komore Srbije. Srpska ekonomija nalazi se pred teškim izazovima zbog posledica epidemije Covid19 i vlada svojim ekonomskim merama pokušava da održi rast BDP-a. Kakva je perspektiva srpske ekonomije upitali smo Slobodana Milosavljevića.

Na osnovu procena ekonomskih kretanja, Svetska banka je u januarskom izveštaju „Globalni ekonomski izgledi“ procenila pad srpske ekonomije od dva odsto u 2020. godini, mada je Republički zavod za statistiku krajem prošle godine dao procenu od minus 1,1 odsto. Procene domaćih institucija i Svetske banke ne razlikuju se samo oko prošle godine već i oko projekcija budućeg rasta. Dok je naš budžet pravljen sa očekivanjem rasta od šest odsto ove godine, a četiri odsto 2022. godine, Svetska banka je bila daleko pesimističnija, pa su njeni stručnjaci procenili čak dvostruko manji rast ove godine 3,1 odsto i 3,4 odsto sledeće godine. Važno je napomenuti i da je Svetska banka tokom 2020. godine bila dosta opreznija kod procenjivanja naše ekonomske aktivnosti, pa smo jedna od retkih zemalja u regionu kod koje je zabeležen napredak u proceni u odnosu na njihov junski izveštaj – za pola procentnog poena. Doktor ekomomskih nauka Slobodan Milosavljević rekao je da smatra da je prethodna godina bila teška za srpsku ekonomiju, da će i ova biti, ali da u problemu nije samo ekonomija Srbije, već i ekonomije velikih evropskih i svetskih zemalja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here