Predsetvena priprema oranica

0
99

Iako setva kukuruza počinje tek za mesec dana, trebalo bi na vreme započeti pripreme. Mnogi poljoprivredni proizvođači u danima koji slede planiraju zatvaranje zimske brazde i predsetvenu pripremu.

Predsetvenu pripremu trebalo bi uraditi veoma plitko. Ranija setva je poželjna, jer ona daje bolje rezultate, a optimalan rok je ceo april. Uglavnom se počinje u prvoj nedelji aprila, ali ako tada bude hladno trebalo bi malo sačekati sve dok se temperatura zemljišta na dubini na kojoj se seje ne ustali na 10 do 12 stepeni. Iako ovih dana sledi zatvaranje brazdi, ni to ne treba raditi ukoliko vlažnost zemljišta nije adekvatna, jer će biti još dovoljno vremena i lepih dana da se uđe u parcelu. Pre same predsetvene pripreme trebalo bi dodati dodatnu količinu azotnih đubriva. To je uglavnom krajem marta.

Samu predsetvenu pripremu treba uraditi veoma plitko, na svega 10 do 15 cm, kako bi se formirao rastresiti sloj zemljišta koji će pružiti optimalne uslove zrnu za klijanje i nicanje, a nikako ne koristiti teške agregate ili teške tanjirače, zato što se na taj način može samo dodatno isušiti zemljište. Hladan period bi dobro došao za predsetvenu pripremu, a mraz koji je bio pre nedelju dana poželjan je u ovo doba godine jer utiče na pravljenje fine, mrvičaste strukture. Formiranjem leda razaraju se agregati zemljišta i takav period olakšava posao ratarima. Priprema, nakon jednog mraznog perioda kada smo imali nekoliko dana sa temperaturama ispod nule uticaće na zatvaranje zimske brazde bez ikakvih tehničkih problema. Prema tome, ovaj hladni period iza nas će i te kako dobro doći u smislu i predsetvene pripreme zemljišta, klijanja i nicanja mladih biljaka. Vlage na njivama ima dovoljno za sada, tako da je situacija po tom pitanju znatno bolja od prošlogodišnje. Kukuruz nikako ne treba sejati na parceli na kojoj je bila šećerna repa jer se u tom slučaju postižu najslabiji rezultati. Najbolje bi bilo da se seje na njivama na kojima je bila soja, jer iza nje ostaje određena količina azota koju kukuruz kasnije koristi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here