Aleksandar Jovanović Ćuta – Javne rasprave po pitanju izgradnje malih hidroelektrana su farsa

0
140

Govoreći o izgradnji malih hidroelektrana i odnosu države prema očuvanju reka u Srbiji, Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine, rekao je da donošenje odluka o izgradnji ovih hidroelektrana u zaštićenim područjima predstavlja sistematsko kršenje zakona.

Aleksandar Jovanović Ćuta tvrdi da kada sudbina neke reke u Srbiji kojoj preti izgradnja minihidroelektrane dođe pred sud ili Ministarstvo za zaštitu životne sredine, država najčešće pokazuje nespremnost da zaštiti interese građana i da poštuje međunarodne ekološke standarde. On ističe da iako su svi zakoni na strani građana koji štite svoje reke, često se dešava da sudske presude i odluke nadležnog ministarstva idu u korist investitora. Zamolili smo ga da prokomentariše ovakav odnos države prema životnoj sredini.

Subvencionisane kao zelena energija, male hidroelektrane u Srbiji dovele su do brojnih problema: uslovi za život meštana znatno su pogoršani, reke presušuju, a ugrožen je i životinjski svet u rekama i oko njih. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu podneo je krivične prijave protiv načelnika Gradske uprave Pirota i gradonačelnika tog grada zbog sumnje da su investitoru male hidroelektrane mimo zakona omogućili postavljanje cevovoda u Rakitsku reku. Kako su naveli iz ovog instituta, organi vlasti su zaobišli zakonske procedure i protivzakonito su raspolagali javnom svojinom Pirota, uz zloupotrebu službenog položaja bez prethodno donete odluke Gradske skupštine. Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista pokreta Odbranimo reke Stare planine rekao je da nepostojanje pravih javnih rasprava o gradnji mini hidroelektrana, kao i nepostojanje studija o proceni njihovog uticaja na životnu sredinu, čine da izgradnja ovih hidroelektrana prerasta u zločin protiv prirode.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here