Sastanak ministra odbrane i ambasadora Kanade

0
34

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Kanade u Beogradu Džajlsom Normanom o pitanjima od strateškog značaja u oblasti odbrane, koja doprinose i unapređenju ukupnih odnosa dve zemlje.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović je u razgovoru sa ambasadorom Kanade u Srbiji Džajlsom Normanom ocenio da Srbija nastoji da jača sve oblike saradnje sa Kanadom, imajući u vidu njen međunarodni uticaj, brojnost srpske dijaspore, kao i dosadašnju razvojnu pomoć i investicije u Srbiji. Ministar odbrane istakao je da Republika Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i da neprestano radi na unapređenju i daljem razvoju odnosa sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim dugoročnim strateškim opredeljenjem da zadrži status vojno neutralne države.

Dvojica sagovornika ocenila su da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti civilno-vojne saradnje i usavršavanja pripadnika dve vojske u vojnoobrazovnim institucijama u Srbiji i Kanadi. Stefanović se zahvalio na učešću Kanade u KFOR-u, podvukavši da je misija KFOR odgovorna za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije, kao i da je jedini partner Vojske Srbije u obezbeđenju administrativne linije, što uliva sigurnost stanovništvu na tom prostoru. On je, takođe, izrazio zabrinutost zbog naoružavanja paravojske u Prištini. Ambasador Džajls Norman izrazio je očekivanje da će Srbija i Kanada u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u oblasti odbrane, kao i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here