Bojana Lekić – Vlast izborom istih ljudi poručuje da se u medijima ništa neće promeniti

0
309

Novinarka Bojana Lekić je rekla da nije problem samo u konkretnim licima koja su postavljena na čelo RTS-a i REM-a, već da je veći problem u tome što iako postoji pravno-formalna procedura za izbor na ove pozicije, zna se ko zapravo donosi odluku.

Stanje u kojem se nalaze mediji u Srbiji meta je kritike ne samo srpske opozicije i strukovnih udruženja, već i Evropske komisije. U njenom izveštaju Srbija je kritikovana zbog gušenja medijskih sloboda i zatraženo je od vlasti u Srbiji da se na ovom polju preduzmu adekvatne mere. Međutim, reizbor Dragana Bujoševića na mesto generalnog direktora RTS-a kao i izbor Olivere Zekić na mesto predsednice REM-a pokazuju da vlast nije spremna na kompromis po ovom pitanju. Upitali smo novinarku Bojanu Lekić da prokomentariše ovaj potez vlasti.

Nakon dva neuspešna pokušaja, aktuelni saziv Upravnog odbora Radio-televizije Srbije izabrao je generalnog direktora nacionalnog javnog servisa. Prema saznanjima, sednici je prisustvovalo svih devet članova odbora, a za Dragana Bujoševića glasalo je njih sedam. Ipak, postavljeno je pitanje regularnosti izbora generalnog direktora  s obzirom na činjenicu da je prema Zakonu o javnim medijskim servisima, mandat šestoro članova Upravnog odbora, koji su izabrani 14. januara 2016. godine, trajao pet godina, a nove članove Savet Regulatornog tela za elektronske medije još nije izabrao, iako je raspisao konkurs u septembru prošle godine. Problematičan je i sam izbor predsednika Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivere Zekić, a kako tvrde pojedini članovi tog tela, iako je čitava procedura narušena, gotovo da nema pravne mogućnosti da se proces ospori i ponovi. Novinarka Bojana Lekić naglasila je da problem nije u pojedincima koji na neregularan način dolaze na pozicije, već u tome što imaju podršku vlasti i što se i pored konkursne procedure, odluke o novopostavljenima donose na drugom mestu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here