Kisić Tepavčević – Borba protiv diskriminacije mora biti konstantna i beskompromisna

0
101

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević poručila je danas da borba protiv diskriminacije mora biti konstantna i beskompromisna, jer su i pored svih napora prisutne brojne prepreke.

Danas je održan skup na kom je razgovarano o predlozima za izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije. Skupu su prisustvovale ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević koja je naglasila da je neophodno da se borbi protiv diskriminacije pristupi multidisciplinarno i multisektorski. Ona je dodala da su podrška i angažovanje na polju zaštite od diskriminacije prioritetni zadaci resornog ministarstva, koje konkretnim aktivnostima nastoji da doprinese stvaranju modernog društva u kome se poštuju ljudska, građanska, politička i druga prava.

Prema njenim rečima, trenutno se radi na donošenju strategije deinstitucionalizacije i razvoja usluga u zajednici i strategije socijalne zaštite, kao i pratećih akcionih planova, u kojima će značajna pažnja biti posvećena sprečavanju i zaštiti od diskriminacije u odnosu na navedene grupe korisnika u sistemu socijalne zaštite.

Vlada Republike Srbije usvojila je, na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Strategiju zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine. Ovim dokumentom su, kako je predočila ministarka, predviđene posebne mere za unapređenje položaja žena, mladih, osoba sa invaliditetom, korisnika novčane socijalne pomoći, kao i Roma i Romkinja, imajući u vidu njihovu zastupljenost i druge karakteristike koje ukazuju na nepovoljan položaj na tržištu rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here