Boško Obradović – Najvažnije za uspeh opozicije je da bude jedinstvena

0
72

Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, rekao je da opozicija mora doći do zajedničke platforme i zajedničke delegacije za pregovore sa vlašću, a da bi predstavnici te delegacije trebalo da budu iz onog dela opozicije koji je bojkotovao izbore.

Pregovori vlasti i opozicije oko izbornih uslova biće održani uz prisustvo evropskih partnera i svi učesnici će imati priliku da kandiduju svoje predloge kako bi se izborni uslovi u Srbiji poboljšali. Opozicija je za sada javnosti predstavila nekoliko svojih predloga koje će kandidovati za okruglim stolom, ali analitičari upozoravaju da je klima u društvu daleko od povoljne za postizanje neophodnog kompromisa. Šta očekuje od nastupajućih pregovora vlasti i opozicije upitali smo predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića.

Uprkos činjenici što je sva opozicija saglasna šta treba menjati, kao i činjenici da je demokratija ugrožena, opozicioni lideri ne uspevaju da se dogovore oko jedinstvenog stava u kontekstu razgovora o izbornim uslovima. Nakon prvog pokušaja pregovora između vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, drugog pokušaja u parlamentu u kome nije ni bilo prave borbe između vlasti i opozicije, iako su bili prisutni međunarodni posrednici, dolazi se do novog, trećeg pokušaja od kog mnogi imaju velika očekivanja. Bojkot prethodnih izbora je doveo do toga da se Evropski parlament ozbiljno zainteresovao za rešavanje konflikta između vlasti i bojkot opozicije, kako bi se u Srbiji povratili obrisi demokratije i kako bi se politička borba vratila u institucije. Govoreći o pomenutim pregovorima Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri je rekao da bi srpska opozicija u pregovorima trebalo da definiše na koji način će se omugućiti sloboda medija i kontrolisanje izbornog procesa, kao i da ti zaključci treba da budu ostvareni u realnom roku od 6-9 meseci pre izbora, kako bi opozicija imala vremena za delovanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here