Đorđe Vukadinović – Partrijarh Porfirije ima značajno diplomatsko, političko i medijsko iskustvo

0
80

Politički analitičar Đorđe Vukadinović je rekao da misli da je način izbora partrijarha u Srpskoj pravoslavnoj crkvi veoma dobar i da bi kao takav mogao da se praktikuje i u nekim drugim sferama.

Srpska pravoslavna crkva dobila je novog poglavara, mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija. Novoustoličeni patrijarh važi za osobu umerenih stavova, koja neguje lična prijateljstva sa sveštenicima svih verskih zajednica. Poznat je njegov stav da Kosovo i Metohija nisu mit, već nit koja nas povezuje sa našim identitetom, i kada bismo izgubili taj temelj postojanja, budućnost našeg naroda ne bi bila sigurna. Zamolili smo analitičara Đorđa Vukadinovića da prokomentariše izbor novog srpskog patrijarha.

Izbor novog partrijarha Srpske pravoslavne crkve oglasila su zvona na Hramu svetog Save u Beogradu uz uzvik „dostojan“ na grčkom, što se izgovara nakon izbora patrijarha. Nekadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ustoličen je za partrijarha, a javnost je čak i oko ovog izbora ostala podeljena. Pojedinci smatraju da je partrijarh Porfirije izabranik vlasti, dok se sa druge strane moglo čuti da pri izboru za partrijarha poslednju reč ima Sveti Duh, odnosno žreb, kako je naveo politički analitičar Đorđe Vukadinović. On je istakao da smo mi kao narod skloni politikanstvu i partijašenju čak i u prilikama kojima to ne priliči, kao i da izbor Porfirija ze partrijarha može biti dobra okolnost s obzirom na to da postoje brojni problemi kako u Crkvi, tako i u državi, a da Porfirije poseduje smirenost, diplomatski duh, ali i izvesno iskustvo u politici i medijima. Vukadinović je dodao da je očito da u okviru Srpske pravoslavne crkve postoje dve frakcije, od kojih je ova moćnija i brojnija imala mogućnost da predloži kandidate za budućeg partrijarha, te da bi bilo bolje da su predlozi došli sa obe strane. Ipak, i ovakav način izbora partrijarha smatra prilično dobrim, čak toliko da bi se mogao primeniti i u drugim oblastima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here