Srba Vasiljević – Mlađan Dinkić je započeo praksu subvencionisanja stranih investitora

0
210

Govoreći o subvencijama koje se češće daju stranim privrednicima u odnosu na domaće, privrednik Srba Vasiljević je rekao da to stvara neravnopravne uslove na tržištu jer subvencionisani subjekt u startu ima bolju poziciju.

Koliko su budžet republike Srbije koštale subvencije stranim investitorima i kolika je bila stvarna dobit od tih subvencija nikada nije precizno potvrđeno. Analatičari tvrde da su od početka glavni motivi za dodelu subvencija bili političke, a ne ekonomske prirode. Koliko su zbog ovakvih odluka vlade ostećeni domaći privrednici, a koliko građani Srbije upitali smo privrednika Srbu Vasiljevića.

Nekadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić govorio je da jedan evro podsticaja države stranim investitorima donosi osam evra prihoda u budžet. Tvrdili su ovo tada i u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza koja je i subvencionisala nova radna mesta, i za svakog novozaposlenog iz budžeta davala od 2.000 do 10.000 evra. Ovaj koncept koji je patentirao pomenuti ministar postoji i danas, više od jedne decenije od nastanka i pokazao se kao omiljen među stranim kompanijama koje dolaze u Srbiju. Jedan od domaćih privrednika Srba Vasiljević, ukazao je na deo problema vezanih za ovakav način subvencionisanja, objašnjavajući da time država ugrožava domaće proizvođače. On je dodao da ukoliko na tržištu imamo dva subjekta od kojih jedan dobija pomoć države, a drugi mora sve troškove da pokrije iz svojih izvora, prvi će svakako biti konkurentniji i pobediti u tržišnoj utakmici. Takođe, Vasiljević je rekao da bi bilo mnogo bolje da je država novac koji daje stranim investitorima uložila u razvoj domaće poljoprivrede, jer bi to dalo značajne rezultate za privredu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here