Bijeljina – Program razvoja poljoprivrede i sela

0
97

Programom razvoja poljoprivrede i sela, koji je sačinila Gradska uprava Bijeljina za period od 2021. do 2023. godine, biće definisane sve mere za razvoj poljoprivrede i sela i obezbediće se sigurnost poljoprivrednim proizvođačima da planiraju proizvodnju na osnovu sigurne podrške iz gradskog agrarnog budžeta.

Održan je prvi radni sastanak Tima za izradu programa za razvoj poljoprivrede, usvojena je metodologija i dogovorene aktivnosti u narednom periodu kako bi se na najkvalitetniji način izradio ovaj veoma važan strateški dokument za sektor agrara na području grada Bijeljina. Sektori koji će biti podržani su stočarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo i seoski razvoj.

Ovim programom će se definisati mere podrške malim nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstivima koja ne koriste podsticajna sredstva od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kako bi u narednom trogodišnjem periodu povećala vlastitu proizvodnju i postala komercijalna poljoprivredna gazdinstva i mogla da koriste podsticajna sredstva.

Na osnovu raspoloživih podataka odeljenja za poljoprivredu na području Semberije je sa 65 odsto zastupljena ratarska proizvodnja, a sa 35 odsto stočarska. Kada je reč o podsticajnim sredstvima, više od 55 odsto tovnih junadi i svinja na području Semberije se podstiče iz Republičkog budžeta odnosno iz mera ministarstva poljoprivrede. Prema urađenim procenama odeljenja za poljoprivredu u Bijeljini u 2021. godini se očekuje da vrednost primarne poljoprivredne proizvodnje dostigne 230 miliona maraka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here