Mlađan Đorđević – Boravak patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji je značajan za očuvanje Kosova

0
79

Mlađan Đorđević, predsednik narodnog pokreta „Oslobođenje“, rekao je da je ovaj pokret još pre nekoliko meseci izneo inicijativu da se sedište Patrijaršije prebaci u Peć, pa je od velikog značaja poseta patrijarha Porfirija Peći i njegov boravak na Kosovu.

Patrijarh srpski Porfirije proveo je prva tri dana Vaskršnjeg posta u Pećkoj Patrijaršiji. Tokom ta tri dana koji se nazivaju Trimirje vernici se uzdržavaju od hrane i pića i vreme provode u molitvenom tihovanju. Kakvu poruku je srpski patrijarh poslao iz Pećke patrijaršije upitali smo predsednika narodnog pokreta „Oslobođenje“ Mlađana Đorđevića.

U savremenom dobu duhovnici i parohijski sveštenici sa najvećom pažnjom vernicima, odnosno svakom pojedincu, određuju način posta u skladu sa njegovim duhovnim, psihofizičkim, zdravstvenim, profesionalnim i drugim mogućnostima, a posebno usredsređeno pristupaju vernicima tokom Trimirja kada se praktikuje ovaj najstroži vid posta. Patrijarh srpski Porfirije je svoje tihovanje započeo upravo u Pećkoj patrijaršiji, a dočekala ga je igumanija Haritina sa sestrinstvom i sveštenstvom. Uskršnji post je najznačajniji post za pravoslavne hrišćane i predstavlja pripremu za najveći hrišćanski praznik Uskrs, koji ove godine pada 2. maja. Mlađan Đorđević, predsednik narodnog pokreta „Oslobođenje“ rekao je da smatra da je patrijarh odlukom da Uskršnji post otpočne baš u Peći, pokazao delom ono što je tvrdio rečima, a to je da je pitanje Kosova i Metohije rešeno referendumom 1389. godine. On je dodao da je to važan čin u smislu borbe za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here