Članovi KUD “Pionir” u projektu Folkloraši širom sveta pevaju pesmu “Deca su ukras sveta”

0
197

Članovi Kulturno umetničkog društva “Pionir” učestvovali su, po drugi put, u projektu Folkloraši širom sveta. Za razliku od prošlog projekta koji je bio realizovan uz pomoć starijih članova društava sada su projekat pesmom “Deca su ukras sveta” realizovali najmlađi članovi srpskih kulturno umetničkih društava širom sveta. Zrenjanin i Pionir predstavljali su Darko, Lena i Sofija.

Najmlađi članovi Kulturno-umetničkih društava iz Srbije i dijaspore, među kojima i članovi zrenjaninskog “Pionira”, Darko Ančin, Lena Milovac i Sofija Đurković otpevali su zajedno pesmu “Deca su ukras sveta” u okviru projekta Folkloraši širom sveta. Projekat je realizovan pod sloganom “Neka se čuje glas sloge, kulture, tradicije što pre”, a ideja je bila da se spoje najmlađi članovi iz dečijih ansambala. Učestvovala su  563 folkloraša iz 24 zemlje, odnosno 93 kulturno umetnička društva. Učešće “Pionira” u ovom poduhvatu pokazuje koliko je ovo društvo poštovano u svetu folklora i koliko se ceni tradicija i predan rad društva koje ove godine obeležava 45 godina postojanja.

Članovi Pionira su i tokom prošle godine učestvovali u projektu Folkloraši širom sveta, kada su stariji članovi društava iz brojnih zemalja pevali pesmu “Ovo je Srbija”. Ovaj projekat je pokazao, kako su istakli organizatori, da srpska kultura, tradicija i srpski jezik mogu biti sačuvani samo jedinstvom svih nas, na kom god kraju sveta da se nalazimo. Pri realizaciji ovogodišnjeg projekta oni su rekli da je jednako važan primer koji dajemo mlađim generacijama, primer kako se treba odnositi prema svojoj kulturi i svojoj tradiciji. Projekat Folkloraši širom sveta sa pesmom Deca su ukras sveta zato predstavlja poziv srpskoj deci širom planete na ujedinjenje u odbrani najvažnijih tvorevina našeg naroda – jezika, govora, tradicije i kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here