Đorđe Vukadinović – Svet će od blata praviti Donalda Trampa

0
99

Politički analitičar, Đorđe Vukadinović, je rekao da su Bajdenovi potezi, kao i potezi njegove administracije očekivani, ali da su se promenila vremena i okolnosti, pa time i mogućnosti u okviru kojih mogu delovati Amerika i NATO savez.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će zaustaviti povlačenje američkih trupa iz Nemačke i da će Amerika ostati privržena svojim NATO partnerima. On je ocenio da Rusija i njen predsednik Putin žele da oslabe Evropsku uniju i da unesu razdor u NATO, ali da pored Rusije zapad ima zadatak da zaustavi širenje kineskog uticaja koji sve više raste i poprima globalne razmere. Zamolili smo analitičara Đorđa Vukadinovića da prokomentariše ove navode američkog predsednika.

Predsednik SAD Džo Bajden je u virtuelnom obraćanju Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, obećao da će promovisati demokratiju nad autokratijama, a njegov govor predstavlja preokret u odnosu na spoljnu politiku bivšeg predsednika Donalda Trampa koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među američkim saveznicima. On je iskoristio prvi nastup na globalnoj sceni da pokuša da obnovi imidž Sjedinjenih američkih država kao multilateralnog igrača posle četiri godine Trampove politike pod geslom „Prvo Amerika“ i povlačenja iz niza globalnih sporazuma. Predsednik je američkim saveznicima poručio da moraju snažno da se suprotstave izazovima iz Kine, Rusije i Irana, navodeći da Moskva želi da oslabi transatlantsku alijansu. Bajden se založio i za ujedinjeni front protiv, kako ih je nazvao, kineskih štetnih ekonomskih praksi i naglasio da se “Amerika vratila” i da su demokratije, a ne autokratije, najbolji put napred za svet. Komentarišući ovakve stavove američkog predsednika, politički analitičar Đorđe Vukadinović je rekao da su oni očekivani, ali i da je NATO savez Americi potreban da bi delovalo da ona nastupa multilateralno. Ipak, okolnosti su se promenile od trenutka kada je Bajden bio u vlasti prethodnog puta, a najveći takmac Amerike postala je upravo Kina. Zbog svega pomenutog, Vukadinović je naveo da se mogu očekivati geopolitički potresi, pa možda čak i ratovi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here