Ivan Pajović – Socijalni nemiri se javljaju u periodima velikih lomova

0
121

Ekonomista Ivan Pajović je rekao da Srbija inače prolazi kroz veoma tešku situaciju suočavajući se sa propašću ekonomije, pa bi eventualni socijalni nemiri mogli dovesti do potpune katastrofe.

Epidemija COVID19 primorala je ceo svet na brojne improvizacije u privredi. Uveden je rad od kuće, koriste se prednosti digitalizacije, zemlje konstantno povećavaju svoj javni dug. Najveći šok pretrpelo je tržište rada, jer su milioni radnika ostali bez posla. Da li se mogu očekivati socijalni nemiri ove godine upitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Tokom korona krize naštampano je nekoliko hiljada milijardi dolara, a globalni dug prvi put je premašio ukupnu svetsku proizvodnju. Samo u prvoj polovini prošle godine američke Federalne rezerve naštampale su 3.000 milijardi dolara. Koliko je to veliki novac govori podatak da predstavlja skoro trećinu ukupnog američkog bruto domaćeg proizvoda. Mere protiv korone prošle godine koštale su ceo svet više od 20.000 milijardi dolara. Toliko je porastao globalni javni dug. Kreatori ekonomske politike su pakete pomoći finansirali novim zaduživanjem ili dodatnim štampanjem novca. Na lošu situaciju u vezi sa deficitom u budžetu Srbije, ekonomisti su ukazivali više puta, dok je vlast davala optimističniji pogled na stanje stvari, i najavila bolji finansijski rezultat na kraju 2021. godine. Ekonomista Ivan Pajović rekao je da se dešava da u kriznim situacijama kakvo je tekuće stanje sa pandemijom u celom svetu, može doći i do socijalnih nemira, ali da bi pored svih problema sa kojima se Srbija suočava, kod nas ti nemiri mogli dovesti do katastrofe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here