Zdrava Srbija – Omogućiti aktivnu ulogu mesnih zajednica u odlučivanju

0
110

Zdrava Srbija se zalaže za decentralizaciju vlasti u Srbiji u kojoj je, kako je rekao predsednik te stranke Milan Stamatović, minimiziran značaj mesnih zajednica. Stamatović je istakao da je trenutno zanemarena uloga najnižeg nivoa vlasti, i da se o svemu odlučuje u Beogradu, te da je čak zanemarena i uloga okruga.

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije, izjavio je prilikom posete domaćinima u kosjerićkim selima da se njegova stranka zalaže za decentralizaciju vlasti i uspostavljanje sistema državnog aparata kakav postoji u razvijenim evropskim zemljama, jer je u Srbiji minimiziran značaj najnižeg, osnovnog nivoa vlasti tj. mesnih zajednica, kao što je to učinjeno i u Kosjeriću uz napomenu da niko bolje od građana koji žive u mesnim zajednicama ne zna šta je potrebno uraditi u njihovom neposrednom okruženju Stamatović je posebno napomenuo da političari moraju da služe narod a ne da narod služi političare. Predsednik Zdrave Srbije je rekao da je ključno je da se na lokalnom nivou donose odluke na nivou mesnih zajednica, i da građani biraju savet mesnih zajednica i predsednika koji će moći da rade na rešavanju životnih problema stanovnika, te da zato želi da u Kosjerić prenese iskustva iz opštine Čajetina odnosno norveški model upravljanja javnim sektorom, u kome se tačno zna šta su nadležnosti najvišeg državnog nivoa, šta regionalnog a šta lokalnog. Stamatović je istakao da je trenutno zanemarena uloga najnižeg nivoa vlasti, i da se o svemu odlučuje u Beogradu, jer je čak zanemarena i uloga okruga.

On se zapitao i zašto je turizam na Zlatiboru više razvijen nego u Kosjeriću koji je prvi počeo sa seoskim turizmom na teritoriji bivše Jugoslavije, čak pre i od danas razvijenih turističkih mesta u Sloveniji ili Hrvatskoj dodajući da će se Zdrava Srbija boriti za unapređenje turizma i poljoprivrede u ovoj opštini. Stamatović je rekao da bi poljoprivrednici iz Kosjerića mogli da se u nekom zajedničkom objektu, nekoj hladnjači ili sušari, udruže i da neko, na primer iz Beograda, umesto da drži pare u banci, da ih uloži u kupovinu krava na teritoriji Kosjerića i da mu one donose prihod a da se na taj način razvija stočarstvo ovog dela Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here