Boško Obradović – Mora da se promeni odnos prema domaćim privrednicima i poljoprivrednicima

0
162

Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri, rekao je da država vodi potpuno pogrešnu ekonomsku politiku u Srbiji, favorizujući strane investitore i dajući im subvencije, dok u isto vreme propisuje sve veće takse, dažbine i cene goriva koje ugrožavaju domaće privrednike i poljoprivrednike.

Srpski pokret Dveri će biti zaštitnik domaćeg privrednika i poljoprivrednika na političkoj sceni. Predsednik Srpskog pokreta Dveri izjavio je da tamo gde ima prostora za intervenciju države u privredi ona to mora da učini u korist srpskog privrednika i poljoprivrednika. Neophodno je da se prekine sa privilegovanim položajem stranih investitora koji dobijaju basnoslovne subvencije, besplatno građevinsko zemljište, kompletnu infrastrukturu, dok se ti uslovi ne obezbeđuju za domaćeg privrednika i poljoprivrednika. Da li su moguće ovakve promene u ekonomskoj politici upitali smo predsednika Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića.

Obimne subvencije koje država Srbija daje stranim investitorima imaju negativni efekat na deficit u budžetu i na javni dug. Država investitorima daje sve, od novca do izgradnje hala. Prema Fiskalnom savetu, efekti subvencionisanih investicija su veoma diskutabilni. Domaći privredni subjekti dovode se u krajnje nepovoljni položaj prema investitoru koji dobija od države preferencijalne uslove, i to ne samo kroz novčani podsticaj, već i kroz izgradnju proizvodnih kapaciteta, uz izdavanje u zakup po privilegovanim cenama. Posebno je problematično što se velikim delom radi o ulaganjima koja ni na koji način ne predstavljaju ozbiljno podizanje domaće industrije. Što je još gore, pogoni koji su subvencionisani, mogu se u roku od nekoliko meseci preseliti u neku drugu državu i ne donose nikakav tehnološki napredak. Boško Obradović, predsednik Srpskog pokreta Dveri rekao je da ne razume politiku države u kojoj su strani investitori zaštićeni kao beli medvedi i da bi Dveri preduzele aktivnosti da se poboljša status domaćih proizvođača. On je naglasio da za to postoje jasni i održivi načini, jer cilj stranih investitora nije da poboljšaju privredu Srbije, već da zarađeni novac iznesu iz zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here