Dragoljub Draža Petrović o prelasku Svetislava Basare iz lista Danas u Kurir

0
276

Draža Petrović, novinar i glavni urednik lista Danas, rekao je da su se ljudi koji rade za list Danas razočarali u Basaru, ali da se i on razočarao u Danas, pa je zato i bolje što je posle 11 godina napustio redakciju ovog lista.

Svetislav Basara prestao je da piše za dnevni list Danas i postao kolumnista tabloida Kurir. Ovaj transfer mnoge je iznenadio, pogotovo poštovaoce lika i dela pisca Svetislava Basare čiji je roman Kontraendorfin ove godine nagrađen NIN-ovom nagradom. Šta je razlog prekida saradnje Basare i Danasa upitali smo glavnog urednika lista Danas Dražu Petrovića.

Analizirajući razloge odlaska Svetislava Basare iz lista Danas i premeštanje njegove kolumne u list Kurir, glavni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović rekao je da smatra da je glavni razlog novčane prirode, ali da je Basarino objašnjenje u uvodnoj kolumni u „Kuriru“ bilo drugačije. Naime, Draža Petrović je rekao da  je „Kurir“ Svetislavu Basari mogao da ponudi višestruko veći honorar nego što bi to mogla da uradi redakcija „Danasa“, ali da je Basara otišao sa obrazloženjem da Đilas ima preveliki uticaj na list Danas i da će taj uticaj biti još veći kad „Danas“ bude bio privatizovan. Glavni urednik „Danasa“ demantovao je ovakve tvrdnje, rekavši da nijedan političar nije imao značajan uticaj na „Danas“, pogotovo ne Đilas, i da ni redakcija „Danasa“ ne bi bila zadovoljna ukoliko bi se privatizacijom lista promenila uređivačka politika. On je potvrdio da je Basara reagovao na komentare čitalaca u „Danasu“ koji bi se kritički osvrnuli na njegove tekstove, te je smatrao da su oni naručeni, iako je, kako je Draža potvrdio, takvih tekstova u „Danasu“ bilo uvek, pa makar kritikovali i glavnog urednika. U svom tekstu u vezi sa odlaskom Svetislava Basare, Draža Petrović rekao je da je malo nejasno na koji način je Basara u „Danasovom“ radu osetio uticaj Đilasa i da li smatra da list „Kurir“ za koji sada piše ne trpi pritiske od strane režima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here