Momčilo Diklić – Umanjivanje broja nastradalih logoraša u NDH je pokušaj krivotvorenja činjenica

0
131

Istoričar Momčilo Diklić je rekao da Hrvatska godinama pokušava da umanji obim zločina učinjenih za vreme Drugog svetskog rata, a da je i hrvatski intelektualac Vlado Gotovac, pred smrt dao izjavu da je sve što Hrvatska čini sa istorijom ovog perioda, krivotvorenje.

Broj žrtava u logoru Jasenovac nikada nije precizno utvrđen, ali sama brojka ne utiče na karakter zločina koga je istorija okarakterisala kao genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u marionetskoj fašističkoj tvorevini pod nazivom Nezavisna država Hrvatska. Brojka kojom se spekuliše kreće se od osamdeset do sedamsto hiljada nastradalih logoraša. Upitali smo istoričara Momčila Diklića da li je umanjivanje brojke nastradalih logoraša politički projekat relativizacije ustaških zločina.

Broj žrtava u Jasenovcu, logoru iz Drugog svetskog rata kojim je upravljao ustaški pokret, višedecenijski je predmet spora između Zagreba i Beograda. Dugo posle ovih strašnih zločina, političari, akademici i druge ličnosti u Hrvatskoj i Srbiji raspravljali su o broju žrtava koje su preminule u ovom logoru, baratajući tom prilikom brojevima od 1.500 do milion i 100 hiljada žrtava. Ipak, uprkos raznim tvrdnjama iz Hrvatske i Srbije, postoje činjenice iza kojih stoje ugledne institucije i stručnjaci, a koje daju procenu broja ubijenih u logoru. Memorijalni centar Jasenovac je 2000-ih godina počeo da radi na spisku svih logoraša koji su ubijeni ili su umrli u logoru, koristeći poimenične postojeće liste, dokumente, potvrde o smrti i verifikacije od strane porodica. Sastavio je poimeničnu listu žrtava, na kojoj se našlo ukupno 83.145 žrtava. Prema Memorijalnom centru ovaj broj nije konačan. Ne isključujući ni mogućnost postojanja grešaka na ovoj listi, centar je procenio da je ukupan broj žrtava između 80.000 i 100.000. Istoričar Momčilo Diklić rekao je da Hrvatska godinama pokušava da krivotvori podatke o stradalima u logoru Jasenovac, ali i u celoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, prikrivajući i umanjujući strašne zločine o čemu je svedočio u svojoj poslednjoj izjavi pred smrt čak i hrvatski intelektualac Vlado Gotovac.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here