Milojko Budimir – Istorijskoj građi iz perioda Drugog svetskog rata je mesto u Muzeju žrtava genocida

0
119

Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske je rekao da je deo istorijske građe vezane za logor u Jasenovcu nestao kada je hrvatska vojska u septembru 1991. ušla u Jasenovac, i da bi hrvatska država trebalo da vrati tu građu u Muzej žrtava genocida.

Nedavno je objavljena vest da je preko platforme IBEJ na prodaju stavljeno na desetine originalnih dokumenata i eksponata iz logora Jasenovac i Stara Gradiška. Ovo nije prvi put da se predmeti velike istorijske vrednosti prodaju na međunarodnom tržištu, već je to praksa koja traje godinama unazad. Dok ovu vest niko od hrvatskih zvaničnika nije demantovao, paradoksalno zvuči potvrda optužnice koju je Hrvatska podnela protiv Srbije zbog krađe kulturnog blaga. Kako sprečiti dalje devastaciju istorijskih dokumenata iz Jasenovca upitali smo generalnog sekretara Udruženja Srba iz Hrvatske Milojka Budimira.

Na desetine dokumenata i fotografija iz logora Jasenovac i Stara Gradiška, iz perioda Nezavisne države Hrvatske, koje nepoznati prodavci iz različitih evropskih zemalja, pre svega iz Hrvatske i Austrije, prodaju na platformi “Ibej”, mogli bi da budu i originali i falsifikati. Stefan Radojičić, saradnik Muzeja žrtava genocida, napomenuo je da je i u samom jasenovačkom muzeju bilo mnogo foto-kopija dokumenata iz raznih arhiva, poput Vojnog u Beogradu, ili Arhiva Jugoslavije. On je objasnio da kolekcionara ima raznih, a da su mnogi zainteresovani za istorijska znamenja, posebno logoraška. Da kolekcionari sakupljaju raznovrsne relikvije potvrdio je i Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i kustos, a dodao je i da su pojedina dela naših slikara, nastala u logorima, svojevremeno kupovali beogradski muzeji. Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, naglasio je da bi istorijsku građu vezanu za period Drugog svetskog rata trebalo sačuvati, a da bi i hrvatska država trebalo da vrati deo građe koji je nestao 1991. godine kada je hrvatska vojska ušla u Jasenovac. On je dodao da ta građa treba da bude dostupna javnosti i izložena u Muzeju žrtava genocida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here