Miladin Ševarlić – Srbija je uvozno zavisna čak i za inpute u poljoprivredi

0
120

Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu je rekao da je Srbija od zemlje koja je proizvodila visokokvalitetno seme za skoro sve poljoprivredne kulture, postala zavisna od proizvođača semena iz uvoza ili inostranih proizvođača koji na zakupljenoj srpskoj zemlji proizvode semenske proizvode.

Korona preti da devastira svetsku ekonomiju. Proces vakcinacije je u punom zamahu, ali velike svetske ekonomije osim kineske su daleko od oporavka. Mnogi analitičari predviđaju velike geopolitičke potrese, sukobe, ali i širenje gladi po najsiromašnijim delovima sveta. Profesor Miladin Ševarlić smatra da su svetski potencijali za proizvodnju hrane veći od potrebe stanovništva, ali poseban problem predstavljaju ograničenja u vidu smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje i ograničenje prometa prehrambenih proizvoda. Kako se ovi problemi mogu prevazići upitali smo profesora Miladina Ševarlića.

Na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine će verovatno nedostajati dovoljne količine traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, rekli su proizvođači i uvoznici te robe. Rukovodilac Odeljenja za marketing u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ Života Jovanović dodao je da je Srbija do 2002. godine proizvodila dovoljno semenskog kukuruza za domaće potrebe, a da su tada na tržište ušle inostrane firme koje ga uvoze. To je, prema njegovim rečima, razlog zašto su domaće firme morale da nađu tržište za svoju robu u inostranstvu. Institut za kukuruz „Zemun polje“, kako je rekao, danas tu robu izvozi u dvadesetak zemalja i spreman je da domaćem tržištu ponudi seme kukuruza za oko 250.000 hektara. Miladin Ševarlić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu, izjavio je da je veliki problem što je srpska poljoprivreda postala uvozno zavisna čak i za inpute u poljoprivredi. On je naglasio da je Srbija nekada bila prepoznatljiva kao izvoznik visokokvalitetnog semena za gotovo sve poljoprivredne kulture umereno kontinentalnog i kontinentalnog klimatskog područja, a da sada kupuje seme iz uvoza ili od stranih proizvođača koji na zakupljenoj srpskoj zemlji proizvode semenske proizvode i pod svojom robnom markom to seme izvoze iz Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here