Zlatiborske vesti – Događaji u martu

0
109

Izašao je novi bilten opštine Čajetina koji nosi naziv Zlatiborske vesti i u kom se mogu pročitati najvažnije vesti iz ove opštine tokom marta meseca.

Izašao je novi broj Zlatiborskih vesti, biltena opštine Čajetina. Na prvim stranama koje se odnose na aktuelnosti tokom marta u Čajetini nalazi se tekst o potpisivanju memoranduma o saradnji četiri pogranične opštine: Višegrad, Rudo, Čajetina i Priboj, tekst o prijemu koji je ambasador Češke Republike u Srbiji organizovao za predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića povodom najavljenih investicija i tekst o poseti delegacije Pala Zlatiboru. Naredne stranice biltena posvećene su ekologiji i vesti da je Ministarstvo zaštite životne sredine za projekat “Pošumljavanje pretovarne stanice Zlatibor” odobrilo 1.557.192 dinara na osnovu javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini. U ovom izdanju biltena opštine Čajetina može se pročitati i podatak da je zimsku sezonu na Zlatiboru i pored nepovoljne epidemiološke situacije obeležio veliki broj gostiju i visoka popunjenost smeštajnih kapaciteta. Dan žena, 8. mart, obeležen je na Zlatiboru besplatnim vožnjama gondolom za sve pripadnice lepšeg pola, o čemu se takođe čitaoci mogu informisati u ovom broju Zlatiborskih vesti.

Kada je u pitanju poljoprivreda zainteresovani se posredstvom biltena mogu informisati o podsticajima za razvoj poljoprivrede u 2021. godini i o raznim načinima kojim opštine Čajetina i Privredno društvo “Zlatiborski eko agrar” pružaju pomoć i podršku poljoprivrednim proizvođačima. Naredni tekstovi odnose se na uspešno sprovedenu evropsku nedelju mobilnosti i izradu Plana održive urbane mobilnosti za opštinu Čajetina i na radove na crkvi u Alinom potoku. U biltenu je najavljen i upis dece u prvi razred, koji će trajati do 31. maja, a i opisane su aktivnosti i projekti Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini. U rubrici “Velikani našeg kraja” predstavljen je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ljubodrag Savić , koji je rođen u selu Tripkova. Rubriku “Drugi o nama” krasi tekst Vladimira Jankovića pod naslovom Mali mir usred Velikog rata, a rubriku “Ljudi i događaji zlatiborskog kraja” priča o Ljupku Kostiću, pukovniku u penziji i hroničaru zlatiborskog sela Jablanica. Potom sledi svedočanstvo Miroslave Pašić-Gagović o dr Aleksandru Bokarevu, prvom sreskom lekaru Zlatibora. Kada je u pitanju lov u biltenu se nalazi tekst o Lovačkom udruženju “Zlatibor” i puštanju osam jedinki evropskog jelena u prostor repro-centra na Trčinogi, čime je počeo proces reintrodukcije ove divljači na Zlatiboru.

U Zlatiborskim vestima predstavljena je izložba fotografija “Knjiga, jesen i ja na Zlatiboru”, koja je otvorena u galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru, predstava “Primadone” koja je odigrana u Domu kulture u Čajetini, najavljen je festival “Deca među narcisima” koji će biti održan od 20. do 22. maja i opisano je kako je izgledala priredba dnevnog boravka “Zračak” povodom obeležavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena. Naredna strana posvećena je sećanju na Aleksandra Sanju Ilića, Milutina Dedića i Dragoljuba Đuričića. U segmentu posvećenom kulturi svoje mesto su našli i predstava “Skadarlijka” u kojoj igra Ljiljana Jakšić i knjiga Milosava Radibratovića pod nazivom “Što mi sliku ne ostavi, đedo?”.

Poslednje stranice biltena opštine Čajetina, posvećene sportu, donose vest o najuspešnijoj sezoni do sada reprezentacije Srbije u nordijskom skijanju, o uspešno završenoj osnovnoj planinarskoj obuci, o pobedi odbojkašica “Zlatibora” nad ekipom “Smeč 5” kojom je ŽOK “Zlatibor” završio sezonu kao četvrtoplasirani tim Prve B lige prvenstva, kao i vesti o pobedama KMF “Zlatibor” i FK “Čajetina” u njihovim prvenstvenim utakmicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here