Bojan Bilbija o sukobima u Nagorno-Karabahu i sporazumu Jermenije i Azerbejdžana

0
99

Komentarišući potpisivanje sporazuma i obustavu sukoba na Kavkazu, novinar Bojan Bilbija naglasio je važnost prisustva ruskih trupa za očuvanje mira. Ruske snage imale su uspeha u svim svojim misijama do sada, te bi trebalo da i ovaj sukob bude uspešno okončan. Bilbija je istakao da bi trebalo posvetiti pažnju i ekonomskom i infrastrukturnom razvitku ovog područja. 

Oružani sukobi u Nagorno – Karabahu zaustavljeni su posle više nedelja. Uz posredovanje ruske diplomatije Jermenija i Azerbejdžan postigli su sporazum koji je doneo obustavu ratnih dejstava i primirje na Kavkazu. Zamolili smo novinara Bojana Bilbiju da oceni da li je postignuti sporazum održiv i da li donosi mir na duži rok u ovaj nestabilni region.

Mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana potpisan je posle šest nedelja teških borbi. Nagorno – Karabah bio je priznat kao deo Azerbejdžana od strane međunarodne zajednice, ali su Jermeni nad njim imali upravu od 1994. godine. U očuvanju mira i poštovanju nedavno potpisanog sporazuma, veliku ulogu imaće, pre svega Rusija, ali i Turska. Predsednik Azerbejdžana izjavio je kako ovaj sporazum predstavlja kapitulaciju Jermenije, dok je premijer Jermenije naglasio da se na ovaj sporazum pristalo posle detaljne analize sukoba i da on ne smatra da je Jermenija poražena, ali da svakako nije ni pobedila. Novinar Bojan Bilbija istakao je da je važno sačuvati bezbednost jermenskog naroda koji će biti na teritoriji pod upravom Azerbejdžana, kao i da je neophodno da se podstakne razvoj tog područja u ekonomskom i infrastrukturnom smislu, kako bi se normalizovao život ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here