Branko Pavlović – Zašto se izmeštao sud u Hag ako se likvidiraju svedoci kao da se sudi u Prištini?

0
177

Advokat Branko Pavlović je komentarišući ubistvo bivšeg kosovskog policajca Fadilja Suljevića rekao da je to težak udarac za sve postupke i procese koji će se voditi pred sudom u Hagu za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali i poraz pravosudnih i policijskih struktura Evropske unije.

Prema natpisima prištinskih medija ime ubijenog bivšeg kosovskog policajca Fadilja Suljevića nalazilo se na listi svedoka tužilaštva Specijalnog suda u Hagu gde su podignute optužnice zbog počinjenih ratnih zločina protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija. Prema informacijama iz poverljivih izvora ubijeni Suljević je navodno bio upravnik logora u mestu Matičane kod Prištine u kojem je bilo zatočeno oko 300 Srba. Ovo je još jedan potencijalni svedok koji je preventivno eleminisan da ne bi mogao da svedoči protiv optuženih čelnika takozvane OVK. Zamolili smo advokata Branka Pavlovića da prokomentariše ovaj događaj na Kosovu.

Tužilaštvo Haškog tribunala se u prethodnom periodu oštro protivilo eventualnom puštanju optuženih na slobodu, a kao jedan od glavnih razloga navodili su nesumnjivu mogućnost da optuženi utiču na svedoke. Prema ranijim iskustvima, kako navode iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba, svedoci koji bi bilo šta mogli da kažu o stradanjima Srba i zločinima OVK bili su likvidirani. Najviše svedoka je stradalo kada je počela priča oko suđenja grupi iz zone “Dukađini”, ali i protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja, pred Tribunalom u Hagu, gde su, na kraju, obojica oslobođena. Pomenut je čak i broj od 40 ubijenih. Povodom ovog slučaja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je konstatovao da pitanje ubistva svedoka albanskih zločina pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu nije pitanje za Srbiju, već za Evropljane i Amerikance, tvorce tzv. nezavisnosti Kosova. Advokat Branko Pavlović takođe je dodao da ovakvi slučajevi pokazuju nemoć i poraz evropskih pravosudnih i policijskih struktura, ali i utiču, i uticaće, na razvoj i razrešavanje trenutnih i budućih slučajeva, jer će svedoka biti sve manje, a oni koji su ostali, biće veoma zastrašeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here